dimarts, 1 d’abril del 2014

Element Fusta

La primavera la sang altera?



La primavera és el moment en que la natura reneix, els animals surten del cau i les persones ens alterem, o poder no, poder senzillament tenim ganes de fer coses, de tirar endavant projectes nous, d'emprendre nous camins, ganes de crear.

En aquest moment de l'any els òrgans que estan més actius són el fetge i la vesícula biliar, però també són els que estan més sensibles. El fetge és l'òrgan més gran del nostre organisme, acumula gran quantitat de sang i intervé en la digestió, però també en molts altres processos metabòlics i està vinculat al sistema hormonal, al sistema immunològic i al sistema reproductiu. Segons la Medicina Tradicional Xinesa, l'Element Fusta que és el que correspon a la primavera, ens aporta generositat, creativitat, coratge i decisió per emprendre qualsevol cosa que ens proposem.

Si hem arribat a la primavera menjant amb excessos, sense haver descansat aprofitant les nits llargues de l'hivern i sense haver dedicat temps a la reflexió i a la interiorització, el nostre fetge estarà cansat, estarà energèticament desequilibrat i no funcionarà com és degut. No podrà depurar la sang de les toxines que s'hi acumulen, el sistema hormonal no funcionarà del tot correctament, les digestions seran pesades, els budells estaran inflamats i un llarg etcètera d'alteracions que ens provocaran que la pressió ens baixi, al·lèrgies, dolor a les articulacions o generalitzat i la famosa astènia primaveral (manca d'energia, abatiment, dolor, confusió mental, manca de concentració,...)


A la primavera tenim ganes de fer coses, de moure'ns, però no crec que ens alteri, segurament som nosaltres els que estem “alterats”. En molts casos alimentar-nos de forma equilibrada, menjant poca carn, pocs làctics i poc sucre i, per descomptat, deixant de banda l'alcohol, el tabac i els estimulants com el cafè,... serà suficient per a recuperar el benestar i gaudir de la primavera. En d'altres casos caldrà ser més estricte amb el que mengem i prendre aliments que ens ajudin a depurar (l'api, els naps, la pastanaga, la carxofa, l'ordi i infusions de dent de lleó, ortiga, cardo marià o boldo ens poden ajudar)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.