dijous, 17 de novembre del 2016

El Qi Gong com a eina terapèutica en les malalties psicosomàtiques.

Psicosomàtic és un procés d'origen psíquic que té influència en el sistema somàtic, en el corpori. Un
exemple senzil de psicosomatització seria el rubor, originat per un fet psíquic que provoca un canvi somàtic visible i evident, o la hipertensió arterial davant de situacions d'estrès.
Se sap que moltes malalties psicosomàtiques estan relacionades amb la formació reticular (estructura nerviosa en forma de feixos ascendents i descendents al llarg de tot el tronc de l'encèfal, des de la protuberància fins al diencèfal, que és essencial en el govern de les funcions vitals bàsiques de l'organisme i intervé en l'estat de consciència) i que les persones amb una formació reticular molt activada tendeixen més a somatitzar, descarregant les emocions sobre el cerebel i la medul·la espinal, tensant així els músculs antigravitatoris i provocant mal de coll, mal d'esquena, úlceres, etc.
Algunes malalties en les quals el factor psicosomàtic pot tenir importància són la hipertensió arterial, úlcera pèptica, síndrome de l'intestí irritable, neurodermatitis, colitis ulcerosa, tirotoxicosi, artritis reumatoide, asma bronquial, etc. (Wikipedia)

Sembla evident que si aconseguim controlar les nostres emocions, podrem controlar les malalties psicosomátiques que se'n deriven. Controlar no significa amagar, eliminar o dissimular. El que cal que fem és, en primer lloc, reconèixer l'emoció negativa (por, odi, frustració, tristesa, ...) i en segon lloc, acceptar-la. Un cop acceptada la podrem transformar en la seva virtut contrària, diluir-la o compensar-la aconseguint una millora en el nostre benestar i també creixent en humanitat. Aquest procés no és gens fàcil de realitzar, calen ingredients com humilitat, generositat, perdó, autestima, confiança en els altres i en la Vida, en definitiva, molt d'Amor.

Quan practiquem Qi Gong ho fem des del cor, és a dir amb el cor en pau, confiant que aquesta pràctica serà bona per a nosaltres i per a l'Univers sencer. Si practiquem des del cor, ho fem desitjant el millor per a tothom i conscients de la grandesa de l'Univers i del fluir lliure del Qi (energia) entre tots i tot. Aquesta premisa és imprescindible per a practicar correctament el Qi Gong i és la que fa que el Qi Gong esdevingui realment terapèutic perquè no només ens equilibra el yin i el yang a través de la lliure circulació del Qi pel nostre organisme, sinó que també ens conecta des d'un cor tranquil, amb el Qi de l'Univers que per a molts de nosaltres és el Qi Creador o el Qi Sanador.

Quan practiquem Qi Gong i aprenem a viure somrient-nos a nosaltres mateixos, als demés i a tot el que ens envolta, aprenem a viure des del respecte a un mateix, als altres i al que ens envolta. Aquest respecte que no és res més que l'Amor que ens calma i ens elimina tensions, ens fa conscients de la nostra realitat i de la dels altres i ens cura.

La meva experiència personal practicant Qi Gong m'ha fet entendre que no hi ha res més sanador que el somriure sincer cap a una mateixa i cap als altres, després d'un llarg treball personal d'acceptació i perdó a mi mateixa, treball que realment no s'acaba mai,.. he pogut controlar una neurodermatitis persistent i molt incòmode causada per una gran frustració. Es realment gratificant adonar-se que pots anar descarregant el pes que portes a l'esquena d'emocions negatives i que pots deixar fluir lliurament el teu Qi amb moviments lents i suaus que et poden portar allà on tu vulguis arribar.

Però, llavors, com es fa això de calmar i somriure al cor? Durant les classes, a través de la pràctica, aprenem a relaxar i sentir, només sentir i no pensar, el cos, i també enviem el nostre somriure i la nostra respiració tranquila i suau al nostre cor. El més important és passar de les paraules i la teoria a la pràctica i la pròpia experiència.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.