diumenge, 29 de març del 2015

Medicina convencional, complementària i alternativa.

Quan parlem de medicina s'entén que parlem de medicina convencional, la que s'estudia a les facultats del nostre país i que es basa en, per una banda, la definició de patologies a partir d'estadístiques poblacionals dels diferents símptomes i signes (els signes es poden mesurar clínicament) i, paral·lelament, el tractament d'aquesta simptomatologia amb fàrmacs de síntesis artificial o intervencions quirúrgiques.

En canvi, en la medicina alternativa s'engloben tot un seguit de teràpies holístiques que actuen sobre la globalitat del cos amb diferents tècniques poc invasives que busquen arribar de manera progressiva a l'equilibri funcional. No busquen l'eliminació dels símptomes sinó equilibrar l'organisme i fer desaparèixer la causa de la malaltia. La medicina alternativa actua sobre l'energia de l'organisme que ens mou i ens manté en vida. Algunes tècniques utilitzades són l'acupuntura, el qi gong, la fitoteràpia, la dietètica oriental, el reiki,... En canvi, la medicina convencional actua sobre la matèria del nostre cos (fàrmacs antiinflamatoris, intervencions quirúrgiques, radioteràpia, etc...) 

Tenint en compte aquestes definicions, jo crec que seria més apropiat parlar de medicina complementària i no alternativa ja que quan la malaltia que patim efecte a les funcions dels nostres òrgans, és molt més efectiu utilitzar la medicina complementària, en canvi quan el que està afectat és el nostre organisme a nivell físic i anatòmic, és més eficaç la medicina convencional. Les dues medicines s'haurien de complementar per facilitar al màxim que el pacient es pugui curar perquè cal tenir present que, tant amb una medicina com amb l'altre, som nosaltres (el nostre organisme) els que ens curem i no són el metge o els fàrmacs els que ens curen.

Per acabar d'aclarir conceptes fixem-nos en la fitoteràpia: els fàrmacs inicialment s'extreien de les plantes, actualment quan s'identifica un principi actiu, es sintetitza en el laboratori perquè és molt més rendible. Tant si utilitzem un fàrmac com un remei natural (per exemple infusió de farigola o extracte líquid de boldo), si ho utilitzem per aturar un dolor, la tos o qualsevol altre símptoma, estem fent medicina convencional. En canvi, quan prenem algun remei o medicament (homeopàtic, per exemple) per equilibrar l'energia del nostre organisme des d'un punt de vista holístic, ja sigui energia vital o emocional, estem fent medicina complementària. 

Ja per acabar, crec que si utilitzem l'adjectiu alternatiu, ens hauríem de referir a l'elecció personal d'una medicina que cura, però que no és la medicina convencional ni complementa a la convencional. Algunes persones, quan se senten malaltes, opten per intentar curar-se amb una medicina alternativa i rebutgen l'opció de la medicina convencional. El tractament és sempre holístic, ja sigui per reforçar el terreny o per combatre un símptoma, la visió global de l'organisme està en la base del tractament. Es busquen tractaments amb el mínim d'efectes secundaris i el màxim d'efectivitat. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.