La salut dels tendons i articulacions dependrà
d’una correcta nutrició, és a dir, com més nutrients arribin a aquests teixits,
més elasticitat, gruix i flexibilitat hi haurà. Una correcta nutrició dependrà lògicament
d’una correcta alimentació que ha de ser variada, natural, de temporada i com
més de proximitat, millor. Però si l’organisme no funciona al 100%, pot passar
que el que mengem no s’absorbeixi o que el que absorbim, no arribi en suficient
quantitat a les articulacions i musculatura per a nodrir-la i regenerar-la.
Bàsicament hi ha tres situacions en que això pot passar:
- Sistema digestiu debilitat que no
permet la transformació i transport dels aliments. Donarà distensió abdominal,
digestions pesades i lentes, flatulència, femta solta, diarrea, intoleràncies
alimentàries, edemes, blaus, pensament obsessiu, cansament, dificultat per al
raonament,…i contractures, rampes, sensació de suro als músculs, formigueig, debilitat muscular …
- Fetge congestionat o debilitat amb dificultat
per a desintoxicar la sang, el fetge és el gran filtre del nostre organisme, i nodrir-la
d’enzims, vitamines i minerals necessaris per a la contracció, relaxació i
nutrició tendinomuscular. Els símptomes seran tensió i dolor articular, contractures
musculars, formigueig, rampes,… però també poden haver marejos, sospirs, opressió al pit, vertigens, irritabilitat,
insomni, somnis abundants, sorolls a l’orella, cara i ulls vermells o sagnat
del nas.
- Manca de líquids orgànics que
debilitaran les articulacions provocant assecament, dolor, trencaments… i
pèrdua de pes, pell i cabell sec, calor en mans i peus, suor nocturn.
La prevenció en cadascun dels tres casos, que
es poden donar simultàniament o per separat, passarà per una alimentació sana,
variada i equilibrada, per la pràctica del Txi Kung, un bon descans i per l’exercici
regular, però també pot ser necessària la fitoteràpia xinesa i l’acupuntura per
ajudar al nostre cos a recuperar l’equilibri energètic, el correcte funcionament
dels diferents òrgans i les seves respectives àrees funcionals.
A la cistella de la compra caldrà posar-hi en
abundància verdura, especialment la de fulla verda rica en magnesi, potassi i
calci (el brócoli, per exemple, és molt ric en calci). De les llavors (sèsam,
lli, chia, carbassa...) obtindrem, omega 3 i 6, calci, zenc i altres vitamines
i minerals necessaris per als processos enzimàtics que reparen i mantenen els
teixits del cos, però també participen en les reaccions catabòliques (producció
d’energia, contracció muscular, ...) La
proteïna vegetal ens aportarà aminoàcids sense acidificar-nos i de la proteïna
animal, millor consumir peix que no pas carn en abundància. El peix i l’aigua
de mar (que es pot beure diluïda) ens nodreixen els líquids orgànics. Les algues, la verdura del mar, ens remineralitzen i ens ajuden a eliminar tòxics. No cal
oblidar els diferents sabors (àcid, amarg, dolç, picant i salat) que han
d’estar presents en quantitats moderades i proporcionals. L’àcid, per exemple,
és astringent i recull els líquids orgànics cap a l’interior; l’amarg, ens
ajuda a desintoxicar i depurar (més informació a Consells pràctics de primavera)
Caldrà evitar estimulants (cafè, alcohol) i
tòxics com el tabac, drogues i medicaments que ens congestionen el fetge i ens
assequen. També hauríem d’eliminar de la nostra dieta farines i sucres refinats
i aliments precuinats o industrialitzats (carn processada, brioixeria, menjar
preparat,...)
El Txi Kung és una eina potent per a la
prevenció de les lesions tendinomusculars. Amb la pràctica constant aconseguim
augmentar el nostre Qi (energia) i fer-lo circular equilibradament aconseguint
que arribi a totes les cèl·lules del cos evitant estancaments de sang i
mancances nutricionals, perquè quan
el Qi es mou, es
mouen la sang i
els líquids orgànics i els 5 òrgans emuntoris, budell gros, pell, pulmons, fetge
i ronyons, encarregats de netejar i drenar cap a l’exterior tot
el que no serveix, funcionen a ple rendiment. El moviment suau nodreix i no
esgota.
El fetge facilita el moviment lliure del Qi
pel nostre organisme, és per això que es diu que el fetge estima la llibertat,
donant-nos coratge, però també flexibilitat i adaptabilitat (articular i mental).
Fer exercici a l’aire lliure, en mig de la natura, descongestiona el fetge i el
tonifica, però ha de ser un exercici en concordança amb les nostres capacitats
i estat de salut.
En casos de carències, malalties o debilitat
constitucional, ens podem ajudar puntualment amb suplementació ortomolecular o introduint
superaliments a la nostra dieta. Els superaliments ens aportaran proteïnes i
minerals com el calci (Ca), ferro (Fe) i magnesi (Mg), però també caldrà tenir
un aport suficient de potassi (K), sofre orgànic (MSM), altres oligoelements i
molècules com l’àcid hialurònic, la glucosamina i la condroitina.
En cas de patir dolor trobem diverses plantes
i substàncies naturals que s’estan demostrant efectives contra el dolor:
harpagofito per al dolor muscular i articular, cúrcuma i boswelia en malalties
reumàtiques, artritis, ... i àcids grassos omega 3 (EPA) per al dolor local i omega
3 (DHA) per a la inflamació sistèmica (especialment cervell i retina)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.