dimecres, 15 de febrer del 2023

Emocions i acupuntura.

La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) no distingeix especialitats com la medicina moderna (cardiologia, endocrinologia, traumatologia, pneumologia, psiquiatria,...), sinó que considera causes internes i externes que originen desequilibris en el funcionament del nostre organisme i que es defineixen com a síndromes. Aquests desequilibris o síndromes es manifesten en el nostre cos físic, però també en l'esfera mental i emocional en forma de símptomes o malalties.
 
És en pràctiques com la de la MTX que la frase "no hi ha malalties sinó malalts" pren tot el seu sentit. Totes les manifestacions del desequilibri intern, que també poden ser anomenades malalties com les coneixem aquí en la nostra cultura, ens resten salut, benestar i alegria, i per tant, dificulten el nostre desenvolupament i creixement, tant personal com social.

Un mateix símptoma o malaltia pot tenir diferents causes internes o externes i es tractarà amb acupuntura, alimentació, tui na o fitoteràpia de diferent manera depenent de l'estat de salut de la persona. Normalment si no tenim en compte la causa o desequilibri intern, el tractament que apliquem no tindrà gaires bons resultats o, fins i tot, farà empitjorar a la persona.

Si no distingim especialitats, qualsevol tractament que apliquem estarà actuant sobre el cos físic, però també en el nostre mental i emocional (sistema nerviós). Per tant la teoria mèdica tradicional xinesa contempla també les emocions. De fet les emocions són una de les causes que la MTX considera que ens desequilibren i ens fan desenvolupar malalties no només psicològiques o psicosomàtiques sinó també físiques. Les anomena les 7 passions (por, terror, tristesa, ira, preocupació, obsessió i eufòria) i cada una d'elles es correspon amb un òrgan concret.

Quan a la consulta una persona m'explica no només què li fa mal , sinó també com se sent, i m'ho explica de forma clara i concisa, detallant l'emoció i on la nota en el cos, llavors els punts que escullo per a l'acupuntura són molt més eficients. Moltes vegades aquesta persona que s'explica tan bé no és conscient d'estar relacionat les emocions amb els òrgans o diferents parts del cos, però ho fa i per a mi és un regal perquè em facilita molt la feina.
 
Les causes dels nostres desequilibris interns que la MTX contempla són diverses (factors externs climatològics, alimentació, constitució i les 7 passions) i sempre és la suma de vàries d'elles, però cada dia estic més convençuda que les emocions sempre hi són i que una bona gestió emocional, així com el creixement personal, pot compensar en gran part l'efecte negatiu de les altres causes. 
 
El creixement personal per a mi consisteix en tres coses:
 
1. Aprendre a cuidar i curar el nostre cos físic (des de les ciències de la vida, la nutrició, l'agricultura, l'activitat física,...)
2. Protegir, reservar i enfortir la nostra identitat (des del coneixement i la pràctica humanística i artística com la literatura, la filosofia, la música,...)
3. Ampliar, ennoblir i embellir la nostra consciència (des de la meditació, el Txi Kung, el Ioga, el caminar contemplatiu, els registres akhàsics,...)
 
Aquestes tres coses només es poden fer des de l'estudi i l'acumulació de coneixement i el treball constant. És important planificar, organitzar-se i aconseguir rutines sanes. Cadascú de nosaltres podem fer molt per a la nostra salut i benestar i aconseguir una llarga vida en pau i feliç. I quan el desequilibri ens depassa podem recórrer a l'acupuntura, la fitoteràpia, la psicoteràpia, i moltes altres teràpies.

2 comentaris:

  1. Gràcies Anna per aquesta visió teva del essers humans i el mon que ens envolta i de com és RELACIONA tot plegat

    ResponElimina

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.