dijous, 17 de novembre del 2022

Cultivar la Vida

En medicina tradicional xinesa (MTX) parlem dels tres tresors: el Shen (esperit o consciència), el Jing
(essència o matèria) i el Qi (energia vital). Si comparem el cos humà amb un cotxe en marxa, el Shen seria el conductor, el Jing el cotxe en si amb el motor, acabats i la carrosseria, i el Qi seria la benzina. Un cotxe de gama alta no anirà gaire lluny ni es conservarà en bon estat si el conductor és pèssim. Un cotxe de segona mà, vell, però ben cuidat, ens pot portar molt lluny si el sabem conduir bé. I finalment, un cotxe sense benzina no va enlloc i si l'hem d'empènyer, ens esgotarem. 

És evident que els tres tresors són imprescindibles, estan connectats entre ells i si en fem un bon ús i els sabem cuidar, arribarem mot lluny i, encara millor, gaudirem del trajecte o camí.

Els tres tresors, com si es tractés d'un calidoscopi, es poden  imaginar en diferents plans, tant cap a escenaris més concrets com més extensos. El Shen podria ser també el cel que conté tot el que és subtil i fins i tot invisible als ulls, el Jing seria la terra que ens sustenta i ens alimenta i el Qi seria la humanitat. Si portem la mirada cap endins, cada òrgan té la seva ànima, la seva essència i la seva pròpia energia vital.

 

Ànima

Essència

Energia vital

Fetge

Ànima inconscient

Sang nutritiva

Energia expansiva

Cor

Ànima conscient

Sang oxigenada

Energia de plenitud

Melsa Pàncrees

Ànima racional

Essència dels aliments

Font d’energia

Pulmons

Ànima sensitiva

Intercanvi interior exterior

Energia de descens

Ronyons

Ànima de la voluntat

Mineralització

Energia d'interiorització

I així podríem seguir fins a l'infinit: el sol, la lluna i els estels; la terra, el cel i el vent; la confiança, l'amor i la llibertat,...

Fa uns dies, després d'una sessió de Txi Kung, em vaig adonar que hi ha 3 arts que també són tres tresors. L'art de cultivar la terra, l'art de cultivar el coneixement i l'art de cultivar la Vida. Podríem pensar que el més important és el de cultivar la Vida, o potser, cultivar la terra, però segons com t'ho miris, el coneixement seria imprescindible. Intentant saber quin és el més important estaríem cometent un error i perdent el temps. Com deia a l'inici, són tres tresors i els tres són imprescindibles.

Podríem intentar trobar l'equilibri entre els tres, tant a nivell personal com a nivell comunitari, i llavors estaríem vivint felicitat i pau, molta més de la que gaudim actualment que m'atreveixo a dir que són bastant escasses. 

Per què art? perquè l'art és la capacitat o habilitat per a fer una cosa, es pot aplicar a qualsevol activitat humana i el producte resultant pressuposa talent creatiu o imaginatiu que expressa la competència tècnica, la bellesa, el poder emocional o les idees conceptuals.

L'art de cultivar la terra és el treball físic que ens aportarà aliments, però també paisatge. Potser no treballarem directament la terra, però si que cal que ens ocupem del nostre cos físic, treballant-lo i cuidant-lo. L'art de cultivar la terra ens permet ser creatius.

L'art de cultivar el coneixement és el treball intel·lectual. Ens permet entendre, acceptar, gestionar, canviar, millorar, inventar. Amb l'art de cultivar el coneixement ens tornem creadors i agents del canvi.

L'art de cultivar la Vida és el treball interior, el coneixement propi que ens permet intuir i créixer com a persones i com a humanitat. L'art de cultivar la vida ens permet gaudir de la creació. Estarem cultivant la Vida sempre que actuem des de la consciència. La pràctica del Txi Kung i la meditació ens ajuda a fer créixer la consciència i que sigui de qualitat.

Un dels misteris de l'ésser humà és aquesta capacitat simultània que ens ha estat regalada de poder ser alhora compositor i composició, músic i espectador, instrument i intèrpret.

Som lliures de fer i desfer com vulguem, en nosaltres està la voluntat de voler fer-ho per a bé.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.