divendres, 7 d’abril del 2023

L'harmonia i la salut.

Quan vaig començar a estudiar MTX em van sorprendre moltes coses. Una d'elles va ser saber el que podem fer en l'organisme d'una persona per poder retornar-li la salut. Resulta que hi ha 8 principis terapèutics que són els següents: en el cas d'un desequilibri de la salut per deficiència podem tonificar (l'energia) o nodrir (la sang); si el problema és l'excés podem depurar (toxines), dispersar (el fred), aclarir (la calor) i calmar (l'esperit). Finalment també podem actuar sobre l'organisme equilibrant-lo  o harmonitzant-lo. Tots ells actuen a nivell energètic, sobre les nostres energies i el resultat es nota en el cos físic, però també en el mental i en l'espiritual. Aconseguim salut, calma, pau, benestar,...


Dels 8 principis el que més em va costar entendre va ser el de l'harmonització, però ara és el que més m'agrada. M'ha ajudat a copsar el que significa el Txi Kung i la música. Si pensem en l'harmonia musical potser es veu més clar. Quan sonen diferents notes alhora i entre elles estan harmonitzades, sonen bé. Si toquem alhora diferents tons que no formen una harmonia, fa mal a l'orella. És a dir, en l'harmonia la proporció entre les parts és l'adequada i poden funcionar o sonar totes alhora.

Quan observem en el cel el vol de centenars d'ocells, tots alhora, girant alhora i sense xocar entre ells, això és harmonia i és bell. Quan les diferents energies del cos es mouen i actuen alhora, en la seva proporció justa, estan equilibrades. Les nostres energies són les energies de cada òrgan intern que se sumen en l'energia vital, l'energia que es mou en el metabolisme, l'energia defensiva del SI, l'energia de les emocions i el SN, l'energia de la nostra consciència,... Tanmateix quan aquestes energies es mouen i canvien també  d'acord amb les energies de l'exterior (la meteorologia, les estacions, el moviment dels astres, la família, el clima social,...), llavors estan harmonitzades i tenim salut en el sentit més ampli de la paraula. Ens sentim bé, alegres, en pau i bonics.

Quan practico Txi Kung sento que estic harmonitzant la meva energia vital. Txi significa energia i Kung vol dir activar, moure, treballar. Després d'una sessió de Txi Kung disposem de més energia vital, l'hem activada i l'hem equilibrat. Hem equilibrat a dalt i abaix (peus i cap) i també entre òrgans i sistemes (ronyons i cor, SN i SH,... ) Tanmateix també ens hem harmonitzat: hem posat en sintonia harmònica les energies del cel, les de la terra i les del nostre organisme. Hem ajustat el que succeeix a dins nostre amb el que es mou a fora. Com els ocells al cel.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.