dilluns, 30 de juny del 2014

Nutrició i hidratació a l'estiu.

Hi ha una norma de nutrició que hauríem de mantenir tot l'any: consumir aliments naturals (no industrialitzats), locals, de temporada i a poder ser, ecològics o biodinàmics. A partir d'aquí, adapatarem la forma de cocció a l'estació de l'any i al nostre estat de salut; i les quantitats de proteïna i hidrats de carboni a la nostra activitat física.

A l'estiu, època de màxima calor i de més activitat física, convé menjar aliments frescos i neutres (energèticament parlant) i cuinar-los amb poc foc, poc temps i poc oli, per això farem saltejats curts, escaldats, wok, ebullicions curtes, fermentats (olives, xucrut, pickls) i augmentarem el consum d'aliments crus com la fruita o algunes verdures. Tanmateix no cal abusar dels aliments crus ja que afavoreixen la desmineralització.

A l'hort trobem melons, síndries, maduixes, cireres, préssecs, albercocs, carabassons, cebes, porros, pastanagues, tomàquets, mongeta verda, remolatxa, i infinitat de fruita i verdura. També hi ha altres aliments afins al cor (òrgan principal de l'estiu) on en alguns domina el gust amargant: raves, espàrrecs, endívia, escarola, alga nori, mongeta blanca, xai, rovell de l'ou, sègol, mill, castanyes i tàpares. Alguns d'aquests aliments no els trobem a l'estiu, però cal tenir-los presents la resta de l'any perquè ens ajuden a tenir un cor i un budell prim sa. Les infusions més recomanables són les de berbena, dent de lleó, te verd i te negre, camamilla, farigola, orenga i ginseng.

Si a l'estiu augmentem la nostra activitat física, caldrà que reforcem la ingestió d'hidrats de carboni d'alliberació lenta (cereal) i que reforcem la proteïna vegetal (patés de llegums, seitan, tofu,...)

No cal oblidar que necessitem una bona hidratació, el més recomanable és veure aigua i quan practiquem esport, menjar fruita o veure sucs de fruita sense sucre afegit ja que són una font important d'hidrats de carboni, concretament disacàrids, d'absorció força ràpida.

Voldria comentar breument les avantatges de veure aigua de mar. La seva composició és la mateixa que la del plasma de la sang, però més concentrada, per tant, ens aporta les sals minerals que necessitem i ens ajuda a regenerar la sang. Si diluïm l'aigua de mar amb aigua de manantial en la proporció 1 a 3 (una part d'aigua de mar per 3 d'aigua normal) obtenim una beguda isotònica perfectament equilibrada a la que podem afegir suc de llimona per donar-li més bon gust. De forma habitual es pot veure aigua de mar diluïda en la proporció següent: un quart de litre per una garrafa de 8 litres d'aigua. Si us interessa aquest tema podeu consultar el llibre de Francisco Martín, Beber agua de mar, Ediciones Obelisco, o contactar amb la Fundació Aquamaris o amb www.quinton.es.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.