dimecres, 22 de febrer del 2017

L'energia de la primavera

En el Vallès l’ametller ja ha florit i alguns ja estan traient les fulles. L’energia de la primavera ja és aquí. Si fa pocs mesos dèiem que l’energia a la tardor inicia el seu descens per interioritzar-se quan arriba l’hivern, ara el Qi, l’energia de la natura i la nostra energia vital, comença a ascendir i a exterioritzar-se, mostrant-se en la seva màxima plenitud a l’estiu amb la fruita madurada al sol.
Després de la quietud que ens demanava l’hivern, ara el nostre cos necessita sortir, escalfar-se al sol, gaudir de la natura on domina el verd de les fulles tendres, i ens demana  moure’ns, fer coses,... és el moment de portar a la pràctica tot allò que hem estat pensant i planificant mentre feia fred.
L’òrgan principal de la primavera és el fetge i la seva entranya, la vesícula biliar. El fetge és el que permetrà que tota l’energia que hem anat acumulant en la nostra pila energètica (Dan Tian) durant l’hivern, es reparteixi amb força per tot el nostre organisme arribant a tots els òrgans i teixits del nostre cos per poder fer tot allò que en proposem. A més a més, un fetge sa ens permetrà veure amb claredat el camí de la nostra vida i ens permetrà executar amb encert els nostres projectes.
Si comencem la primavera amb poca reserva d’energia, el fetge no la podrà moure i patirem la ja coneguda astènia primaveral, amb cansament, apatia, mareig, canvis d’humor, depressió,... Si el que ens passa és que tenim molta energia, però no l’hem interioritzada, aquesta ascendirà de cop i ens provocarà mal de cap, migranyes, irritabilitat, boca seca, gust amarg, ulls vermells, al·lèrgies, restrenyiment,...
Es fàcil veure que en el nostre organisme el Qi també està ascendint si ens prenem el pols, notarem que ja no és tan profund, s’està exterioritzant i ens colpeja els dits. Es l’energia de la primavera.
Si tenim prou energia i la tenim equilibrada, la dieta de primavera ens ajudarà a fer el moviment correcte: verdura de temporada, brots verds tendres, germinats, que són frescos i picants, menta fresca, i per descomptat, cereal integral, proteïna variada (llegum, peix, ous i carn), fermentats, llavors, algues, infusions variades, espècies,...

1 comentari:

  1. Moltes gràcies, Anna. Aquest article, m ajuda a veure i comprendre com reacciona el cos davant les estacions, en aquest cas, la primavera.

    ResponElimina

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.