divendres, 31 de març del 2017

El malson de l'insomni

Si coneixem les causes del nostre insomni, ens serà més fàcil resoldre'l.
 
L’insomni  i l’ansietat són una manifestació clara de que alguna cosa no funciona bé en el nostre organisme. Per poder entendre perquè no podem dormir i/o despertar-nos descansats hem de tenir clares dues coses. La primera és saber què és el Shen i la segona, entendre el cicle natural de les estacions perquè és el mateix moviment energètic que té lloc cada 24 h i el mateix que fa la nostra energia o Qi vital, en el nostre organisme durant un dia.

El Shen és, dels tres tresors (Jing, Qi, Shen), el que té una energia més subtil, menys densa, menys material. El Shen resideix en el cor i és qui ens dóna presència, el podríem traduir com a consciència, ànima conscient o esperit. El Shen circula pel sistema nerviós, però necessita una base material on arrelar-se que és la sang.

Si ens fixem en el cicle de les estacions observant un arbre de fulla caduca, ens adonem que l’energia a l’hivern està guardada a l’interior del tronc de l’arbre i a les seves arrels, sembla mort, però no ho està perquè a la primavera l’energia puja cap amunt i s’exterioritza en els brots; a l’estiu l’energia es mostra de forma màxima donant fruits, però quan l’estiu s’acaba i el dia es fa més curt i arriba la fresqueta de la tardor, les fulles comencen a caure, com l’energia que comença a descendir i interioritzar-se per preparar un altre hivern. Durant el dia i en el nostre organisme, succeeix el mateix: al migdia la nostra energia és màxima i a mitjanit, el metabolisme s’ha alentit i l’energia s’ha interioritzat per poder regenerar les cèl·lules del nostre cos.
Quan tenim insomni o no descansem quan dormim, tenim el Shen alterat i això és degut a que la nostra energia continua a la part alta del nostre cos i en la superfície enlloc d’haver descendit cap a la zona del Dan Tien (ronyons i melic).

Resumint molt, dues poden ser les causes de l’insomni: un estrès o shock emocional que ens provoca una pujada sobtada o sostinguda de l’energia a la part alta del cos, o una deficiència de sang que no arrela el Shen i aquest resta dispers i alterat no permetent que el Qi descendeixi quan li toca. La deficiència de sang pot ser deguda a hemorràgies o a una mala nutrició o assimilació dels nutrients.

La prevenció serà molt important i consistirà en:

  • tenir bons hàbits alimentaris, sobretot una dieta natural sana i equilibrada, però també no sopar tard (l’ideal seria abans de les 19,00 hora solar o al menys, deixar passar dues hores per anar a dormir després de sopar.
  • fer exercici que haurà de ser proporcional a la nostra capacitat física i no s’ha de practicar les hores abans d’anar a dormir ja que en lloc d’ajudar-nos a descendir el Qi, farà tot el contrari.
  • No utilitzar pantalles d’ordinador, mòbil,... ni fer activitats que ens activen durant les dues hores abans d’anar a dormir.
  • Aprendre a calmar la ment i optar per una actitud de vida que busqui la tranquil·litat i el benestar físic, emocional i espiritual. El Txi Kung és en aquest sentit una eina molt útil.

Quan l’insomni és prou important i la prevenció insuficient, es poden recórrer a altres branques de la MTX, com la tuïna, fitoteràpia i acupuntura; per calmar la ment i dispersar el foc de les emocions, tonificar i harmonitzar la nostra energia vital.

2 comentaris:

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.