dimecres, 21 de juny del 2017

L'energia de l'estiu

Si a l'hivern els dies eren curts i freds, teníem ganes de recollir-nos a casa i el nostre pols s'aprofundia, a l'estiu succeeix just el contrari perquè l'hivern és l'estació més yin de l'any, però l'estiu la més yang. Els dies són llargs i amb molta llum, fa calor i el nostre pols puja cap a la superficie. Es el moment de nutrir-se i hidratar-se bé amb tota la fruita i verdura de l'hort. També és el moment de concretar tot el que prèviament hem ideat, planificat i preparat.

Quan surt el sol la nostra energia també es deperta i puja cap a la part alta del nostre cos, ens activem i aprofitant que el temps acompanya, sortim a fora i fem molta activitat i amb molt més ànim que quan fa fred. Si el nostre organisme fuciona bé, estarem de bon humor i amb ganes de fer coses durant tot el dia, necessitarem dormir menys i tindrem més energia disponible.

L'element de l'estiu és el foc i el cor el seu òrgan principal (el de l'hivern és l'aigua i els ronyons són el seu òrgan principal). Si el foc i l'agua estan equilibrats, en harmonia, un regularà a l'altre. Durant el dia el foc pujarà cap amunt i estarem vitals i actius, però en caure el dia, l'aigua dels ronyons apagarà el foc, el farà descendre cap el DT inferior, el recollirà per poder descansar i renovar-nos durant unes hores i, el dia següent, poder continuar amb l'alegria que caracteritza el cor.

Però quan es perd aquest equilibri poden passar dues coses. Podrà passar que el foc (el yang) ens pugi, però l'aigua (yin) dels ronyons, per poca o insuficient per massa foc, no podrà apagar-lo, quedant-se constantment a la part alta i provocant malestar (la calor ens molestarà molt, podem tenir mal de cap, insomni, ansietat, agitació, ....) Però també podria passar que la manca de foc (yang) faci que l'aigua (yin) s'acumuli apagant el poc foc que ens queda. Llavors estarem apàtics, cansats, sense ganes de fer res i podem tenir problemes de circulació, retenció de liquits i fins i tot fred. I com sempre passa fora del marc teòric, pot ser que tinguem signes de les dues coses alhora.

Com sempre, una bona prevenció amb bons hàbits de salut seguint el ritme de les estacions en l'alimentació i el descans, practicant Qi Gong, fent exercici i posant atenció a les nostres emocions i al nostre esperit, ens ajudarà a gaudir d'un fantàstic estiu en companyia dels qui estimem. A mi l'estiu m'enamora.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.