Partim de la base que la nostra alimentació està basada en productes naturals (no processats), molt variada (diferents fonts de proteïna, hidrats de carboni, greixos insaturats, fibra, minerals i vitamines), de temporada (sobretot pel que fa a fruita i verdura) i local o de proximitat. Llavors només ens faltarà saber com actuen els diferents sabors en el nostre metabolisme per escollir aquells aliments que no només ens nodriran, també tindran un efecte terapèutic.
Distingim 5 sabors amb les següents característiques i accions dins del nostre organisme:
Dolç: és el gran tonificant del sistema digestiu i, per tant, ens proveeix d'energia vital (Qi). Té un efecte relaxant i és per això que ens dóna energia, però de forma suau i progressiva. La majoria dels aliments són dolços: verdures, cereals, fruites, llegums, carn, peix, ou, fruits secs,... Per això es important fer una dieta variada. El dolç l'hem d'aconseguir dels aliments reals, ben cuinats i elaborats, i no del sucre refinat o edulcorants, perquè aleshores, en lloc d'aconseguir energia, el que fem és estimular i enganyar el nostre organisme. Només aconseguirem perdre salut (Qi) i posar-nos malalts.
Picant: Amb el picant aconseguim moure l'energia cap enfora i cap amunt. S'aconsegueix que l'energia del nostre cos faci el mateix que fa l'energia de la natura a la primavera: és una explosió de vida i moviment. Per tant, el picant tindrà un efecte d'activació i moviment sobre la nostra energia que serà ràpid i potent. Ens pot servir de bon matí per activar-nos o per pujar l'ànim. Atenció amb el picant fort consumit de forma menys o menys habitual, ens pot desequilibrar tot el nostre funcionament energètic intern. Els aliments més picants són les espècies, però no només el pebre, també l'orenga, la menta, la cúrcuma, l'all, el clau, cardamom,....Algunes verdures també tenen un punt picant com la pastanaga, la ceba, el rabanet,...
Amarg: l'acció de l'amarg és justament la contrària: fer baixar l'energia, tant en el sentit de refredar com en el de direcció. A la natura aquest moviment energètic el veiem a la tardor. Per tant, l'amarg ens ajudarà a depurar i eliminar i també a refrescar-nos quan tenim calor o estem agressius, enfadats,... Hem de vigilar de no prendre massa amarg o en períodes llargs de temps ja que llavors, no només depurarem sinó que ens quedarem sense energia, la perdrem. Els aliments amargs acostumen a ser verds: olives, espinacs, carxofes, col, brócoli,...
Àcid: la funció de l'àcid és portar l'energia cap a l'interior i per això es correspon amb el moviment energètic de l'hivern. Ens escalfa l'interior i ens refresca la superfície, acostumen a ser aliments astringents. Els cítrics i altres fruites i verdures són els àcids més evidents. Molts aliments poden combinar dos sabors i per tant el seu efecte serà doble.
Salat: hi ha molts pocs aliments salats, bàsicament els aliments del mar i no és que tinguin un salat exagerat. Potser els més salats són els crustacis, mol·luscs i les algues. Normalment el que fem és salar alguns aliments quan cuinem o per a conservar-los. El sabor salat té la capacitat d'hidratar i estovar. Si hidrata, refresca. És per això que és el sabor de l'estiu ja que mou l'energia de dins cap a la superfície, com a l'estiu, que la vida se situa a l'exterior, és molt vital i evident.
En els nostres àpats hauria de predominar el sabor dolç essent ben bé el 80% del total. El 15% hauria de correspondre a l'amarg i el picant, combinats en la proporció que necessitem en cada moment del dia o de la nostra vida. Només el 5% seria salat i àcid. Habitualment són sabors que en poca quantitat anem incorporant a través de salses (com el tamari o les vinagretes), fermentats (miso, olives,...), la sal de cuinar,... No hem d'abusar d'aquests sabors perquè el seu efecte és molt terapèutic i ens poden desequilibrar fàcilment provocant l'efecte contrari al desitjat (restrenyiment, pujada de la tensió, arterial, ...).Hauríem d'apostar pels aliments reals, cuinar-los a casa (o triar un establiment que treballi amb qualitat) i fugir dels aliments processats que porten quantitats desmesurades de sucre, sal, picant i productes químics.
A la següent entrada us parlaré de la naturalesa energètica dels aliments.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.