dimarts, 24 de novembre del 2020

La naturalesa energètica dels aliments

Si a la darrera entrada us parlava del sabor dels aliments, avui us explicaré què vol dir això de la naturalesa energètica dels aliments. Per començar podríeu fer un petit experiment: agafeu una pera sucosa, peleu-la i mengeu-vos-la a poc a poc, mastegant bé i observant les sensacions que us deixa a la boca, al coll quan empasseu i a l'estómac. Després feu el mateix amb una fruita seca que us agradi (panses, orellanes, dàtils, figues o prunes seques,...)Les sensacions han estat les mateixes? Segur que no. La pera és refrescant i ens hidrata. En canvi la fruita seca és molt més càlida i la sensació energètica és més evident que no pas la hidratant.

Això és degut a la naturalesa energètica de cada aliment i que podem classificar en 5 nivells: calenta, temperada, neutre, fresca i freda. La majoria de les verdures, llegums, peixos, cereals i algunes fruites són neutres. No és casualitat que a més a més siguin aliments de sabor dolç. Han de ser la base dels nostres àpats per tal de mantenir un sistema digestiu sa i produir l'energia vital necessària per a compensar el nostre desgast diari, per tenir un bon sistema immunològic, eliminar toxines,...

Exemples d'aliments calents són el fajol, les nous, la canyella o l'all. Moltes carns i el peix blau són temperats. Fruites com la síndria i el meló, el blat i el blat de moro, el iogurt  i el tofu són freds i el formatge fresc, el pa integral, la pera o la mandarina són frescos.

No és casualitat que la síndria sigui un fruita d'estiu i les castanyes o els porros siguin d'hivern. Aquesta propietat també la podem utilitzar, quan no ens trobem bé, per a fer un tomb al nostre estat de salut. Si tenim ansietat o insomni, o estem enfadats, ens caldran aliments frescos. Si patim sempre de fred, peus i mans fredes, dolor lumbar o estem molt cansats, haurem de triar aliments temperats i calents.

Mes no hem de caure en l'error d'optar per només un tipus d'aliments, normalment cal combinar-los en funció del nostre estat, l'estació de l'any i el moment del dia. Recordem que la dieta ha de ser molt variada.

Finalment també cal tenir en compte que a través de la cuina podrem canviar la naturalesa energètica d'un aliment. Per exemple una poma és neutre, però si en fem compota o al forn, serà temperada. La carn feta a la brasa serà molt més calenta que feta estofada. Un aliment temperat, si utilitzem espècies fresques com la menta o l'alfàbrega port passar a ser neutre, i tot el contrari, el iogurt amb canyella passa de fred a fresc.

Sempre insistim en que cal mantenir uns bons hàbits de salut. En el cas de l'alimentació, caldrà que ens organitzem i dediquem una mica més de temps a triar què mengem i com ho cuinem, però valdrà la pena. Si tenim en compte que mengem cada dia com a mínim 3 cops al dia, i que de la nostra alimentació en traiem l'energia vital (Qi) i en dependrà una bona digestió; un bon retorn de la inversió està assegurat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.