dimarts, 9 de novembre del 2021

Pensament, emoció, sensació.

Si busquem un òrgan humà que es relacioni amb aquestes tres paraules podríem dir que el pensament té lloc al cervell, l’emoció se sent al cor i les sensacions ens arriben pels òrgans del sentits. En el dia a dia estem majoritàriament en el pensament i en les emocions i, potser per les presses o l’estrès, ens oblidem de les sensacions. Aquests tres conceptes formen un triangle que les relaciona. El que sentim ens provoca un pensament i/o una emoció, però també passa que un pensament o una emoció ens pot generar una sensació de fred, una esgarrifança o que ens pugin els colors a la cara.

 Pensament

 

                                                Sensació                                              Emoció


La sensació és ara i aquí, ens col·loca en el moment present i ens permet sentir el que està passant ara mateix. Si majoritàriament estem en el pensament o en l’emoció, estem revivint el passat o projectant-nos cap el futur, però no estem creant en el present. Es fa evident la importància de mantenir un equilibri entre aquests tres ítems.

Sentir a través dels sentits - pell, oïda, gust, olfacte i vista – ens permet treballar la consciència i viure
conscientment. A més consciència, més possibilitats de tenir un pensament clar i ràpid i una bona gestió de les emocions. Totes aquestes qualitats ens permetran ser creatius, flexibles i adaptables. Les nostres vivències seran molt més gratificants i augmentarà el nostre benestar.

Existeixen moltes tècniques i teràpies que ens permeten entrenar els sentits: l’art, la música, viure la natura, ..., però també les tècniques meditatives, el Qi Gong o el ioga.

La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) i el taoisme es formula a partir d’un principi universal (el Yin Yang) i dues teories: la teoria del moviment a través dels 5 elements i els tres tresors. Els tres tresors són Jing, Qi i Shen. Aquests tres conceptes es poden relacionar igualment amb el triangle anterior perquè els tres tresors es generen també mútuament.

 Qi 


 

                                                        Jing                                        Shen

 

El Qi és la nostre energia vital, és l’energia que mou el nostre organisme. Es produeix a través del sistema digestiu i la respiració i és l’energia que mou el SN, el SH i el SI. En la MTX el sistema digestiu està directament relacionat amb el pensament.

El Shen és la consciència o esperit, és una energia subtil  lleugera que ens permet estar presents i ens activa la intuïció. En la MTX el Shen viu al cor i és indispensable per a tenir un bon equilibri emocional.

El Jing és l’essència i és una energia més pesada. Es el fonament material del que som, de cada individu. El Jing nodreix d’energia essencial tots els òrgans, inclosos els òrgans dels sentits. Segons la MTX el Jing es localitza als ronyons i quan se’ns acaba, ens arriba la mort. Els òrgans deixen de funcionar i deixem de sentir.

Una vegada més ens trobem amb la importància de tenir uns bons hàbits de salut si volem viure una vida plena:

  • Una bona alimentació
  • Un bon descans
  • Saber "activar-se i desactivar-se" durant el dia 
  • Una bona gestió emocional

I el més important de tot: fem el que fem, fem-ho conscientment.

8 comentaris:

  1. Gràcies Anna per tanta info important per cada dia.
    Joaquim.

    ResponElimina
  2. Gracies Anna ,es una informaciò molt valuosa, et fa pensar I entendre moltes coses !!

    ResponElimina
  3. moltes gràcies Anna. les teves paraules em fan més conscient de viure en el present. vaja! d'estar més present.

    ResponElimina
  4. Gràcies Anna, amb la teva ajuda vaig aprenent a viure molt millor.

    ResponElimina

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.