dimarts, 14 de setembre del 2021

Depuració i reforç del sistema immune en el canvi d'estació.

Quan canvia el temps de calor a fred, és a dir, a finals d'agost i durant el setembre, és quan hem de  pensar a depurar l'organisme i, tot seguit, enfortir el sistema immune. Aquest moment del calendari és el que els xinesos anomenen estació intermitja o cinquena estació i correspon a l'element terra, governat pel sistema digestiu (melsa, pàncrees i estómac). De fet el sistema digestiu ens proporciona l'energia vital per a tots els canvis i processos del nostre organisme durant tota la vida.Transforma i transporta l'essència dels aliments cap a les cel.lules i és per això que ocupa la posició central en els 5 elements. Es reparteix durant tot l'any entre les 4 estacions ajudant a fer els canvis. Moltes vegades se'l col·loca entre estiu i tardor perquè és el canvi més difícil de fer des del punt de vista energètic.

Quan acaba l'estiu el cos ha acumulat molta calor i humitat. Convindrà fer una depuració per eliminar calor i humitat tòxiques i facilitar el circuit natural de l'energia que a la tardor començarà el seu descens per acabar d'interioritzar-se durant l'hivern. Aquest és el millor moment per a fer una depuració de fetge.

A mi m'agraden les depuracions suaus, que no provoquen un gran trasbals ni una gran despesa d'energia (Qi) al nostre organisme. Us proposo una depuració que es fa durant 15 dies i és efectiva, però suau. També podríeu optar per la depuració que es fa amb les sals d'Epson durant 1 setmana, però llavors caldrà que hi dediqueu molta més atenció i la feu de forma molt conscient reduint la vostra activitat al mínim.

Depuració de fetge i vesícula biliar:

  • Durant 15 dies preneu una cullerada sopera d'oli d'oliva verge extra seguida d'una cullerada de suc de llimona, pel matí abans d'esmorzar.
  •  Composor 3 siglo XXI de Sòria Natural. Són unes gotes d'extractes de plantes amargues (fumaria, boldo, carxofa, romaní, camamilla amarga i artemisa) que es prenen amb aigua abans dels 3 àpats.
  • Acompanyeu els remeis naturals amb una dieta suau on abundi la verdura i les hortalisses de temporada i que siguin molt variades. Reduïu la ingesta de carn provinent dels mamífers i aus i utilitzeu coccions suaus (planxa, bullit, saltejat, vapor,..)

Aquesta depuració és ideal fer-la entre el 15 d'agost i el 15 de setembre. A continuació podem començar a tonificar el sistema immune per a prevenir les malalties típiques del fred, però també per a enfortir el nostre organisme de cara a qualsevol malaltia que ens pugui arribar, ja sigui de causa emocional, estrès de qualsevol tipus, genètica o degut a mals hàbits alimentaris.

Tonificar i equilibrar el sistema immune:

Es parla molt de tonificar el sistema immune (SI), però tant o més important és equilibrar-lo, modular-lo. Quan el SI té una resposta excessiva o inadequada poden aparèixer al·lèrgies, malalties autoimmunes o respostes exagerades com sembla que és el cas de la Covid greu en persones amb el SI deprimit. Per tant, es tractaria de tonificar el nostre SI des d'un funcionament equilibrat.

Escollir l'alternativa més adequada per a cada persona pot ser difícil, però us indico unes quantes idees i productes que us poden ajudar. Haureu de tenir sempre en compte si esteu seguint un tractament de medicina convencional, per exemple per a malalties autoimmunes, SIDA o al.lèrgies, ja que es poden presentar contraindicacions. Consulteu sempre amb el vostre metge.

He organitzat la informació que disposo de la següent manera:

  1. Modelar el SI
  2. Tonificar el SI
  3.  Quan ja estem malalts
  4. Al.lèrgies i antihistamínics
  5. Menors de 2 anys

1. Modelar el sistema immune

Serà l'opció més adequada en persones molt al.lèrgiques, immunodeprimides o amb malalties autoimmunes (recordeu consultar amb el vostre metge si esteu seguint algun tractament)

  • Els bolets asiàtics reishi, shitake, maitake i cordiceps s'utilitzen des de fa centenars d'anys per enfortir l'organisme i tenir un bon envelliment. Equilibren i modulen el SI fent-lo més eficient i per tant, també en sortirà reforçat. El cordiceps es recomana evitar-lo en homes majors de 50 anys ja que pot afavorir la hiperplàsia benigne de pròstata. En el mercat es troben moltes combinacions d'aquests bolets (algunes marques són Solgar, Solaray, Soria Natural, Bonusan,...)
  • Equinàcia: aquesta planta es fa servir per a tonificar el SI, però quan s'utilitza alhora la part aèria i la subterrània, llavors també modula el SI. Vogel té un producte per adults i un altre per a nens amb la part aèria i la subterrània.
  • Vitamina C: en dosis altes (1.000 mg) és un bon modulador del SI. Molts estudis indiquen que quan ja estem constipats o tenim la grip prendre vit C no millora la curació, només actua de forma preventiva.
  • Plantes adaptògenes: són plantes que reforcen l'energia vital. Molt útils quan ens trobem en situacions d'estrès perquè actuen en l'esfera dels ronyons i les glàndules suprarenals. Els bolets asiàtics són adaptògens, però hi ha altres opcions:
    - Rhodiola: quan hi ha sensació de fred intern i cansament o fatiga.
    - Astràgal (Huang Qi): quan falta energia vital, sobretot en el sistema digestiu i respiratori (respiració     curta, dísnea, mucositat abundant, al.lèrgies habituals, digestions lentes, diarrees cròniques, prolapse     d'òrgans, hèrnies). No es recomana prendre aquesta planta quan estem vivint situacions d'angoixa         amb ansietat.
    - Ginseng siberià (eleuterococo): cansament mental degut a un treball  intel.lectual elevat.
    - Schizandra chinensis (Wu wei zi):  per estats d'esgotament extrem, fatiga o cansament crònic. No és compatible amb els antidepressius.
 
2. Tonificar el sistema immune
 
El moment  més adequat és just abans que comenci l'estació del fred (i després de la depuració de fetge). També si ens sentim cansats o debilitats. Podem utilitzar qualsevol opció del grup 1., però també només la part aèria de l'equinàcia o l'artemisa. 
 
A la Xina utilitzen l'artemisa en forma de puro per estimular punts que tonifiquen el SI, per exemple el 36 d'estómac (3 dits sota el genoll i en l lateral extern de la cama), el 6 de Ren mai (2 dits sota el melic) i el 12 Ren mai (4 dits sobre el melic) S'acosta el puro al punt d'acupuntura, sense tocar la pell, però sentint l'escalfor sense que cremi. Quan comença a cremar es canvia de punt. Cada punt es fa 2 o 3 vegades.





 
3. Quan ja estem malalts

  • Fongs: infusió o extracte de les plantes pau d'arco i uña de gato. Oli essencial d'arbre de te de forma tòpica o d'orenga (el d'orenga s'ha de diluir en un altre oli perquè és molt agressiu)
  • Virus i bacteris: oli essencial d'orenga diluït en un altre oli perquè és molt agressiu (tòpic o oral), artemisa, pròpolis, farigola, all, estepa, extracte de llavor d'aranja. L'umeboshi ajuda a combatre constipats i grip i a passar les digestions pesades (aneu amb compte si teniu la pressió alta, és un producte fermentat i per tant ric en sal) També és alcalinitzant.
  • Paràsits: artemisa (composor 13 Oxiur complex de Soria Natural que porta artemisa, all, camamilla amarga i farigola. 
  • Febre i mal de coll: L'oligoelement coure s'utilitza per a la febre, s'ha de prendre una dosis cada 8 hores. El bismut per al mal de coll i angines: una dosis cada 12 hores.

4. Al.lèrgies i antihistamínics

La quercitina és un antihistamínic que funciona força bé, tot i que no és tan ràpid com els productes convencionals.

* Allergforte de Health aid: quercitina, curcumina, pi marítim, Vit C i E, Seleni.

* Quercitina ortia complex de Terranova: quercitina, ortiga, sauc, cúrcuma, bromelina i vit c

* Super quercitin de Solaray.

Algunes formulacions xineses utilitzen l'astràgal per a corregir i modular el SI en el cas d'al.lèrgies. Es recomana prendre-les sobretot entre brots o en al.lèrgies cròniques no agudes. En el cas d'al.lèrgies respiratòries es recomana Yu ping feng wan que també tonifica el SI i per a temes de pell Bu zhong yi qi tang que també millora la digestió i els prolapses d'òrgans.

5. Menors de 2 anys 

En els nens menors de 2 anys el seu SI encara està en formació i per tant no hauríem d'interferir amb productes externs. L'única cosa recomanable en nadons serien els probiòtics. És per aquest motiu que algunes persones recomanen vacunar els0 infants a partit dels 2 anys i no abans.

Totes aquestes recomanacions poden ser molt útils, però no seran realment eficaces si no cuidem la nostra salut a través d'hàbits saludables. És important fer un treball diari amb l'alimentació que ha de ser equilibrada, molt variada i  adaptada a la nostra situació energètica i el moment de l'any. També tenim el Qi Gong que practicat amb continuitat ens reforça i equilibra l'organisme (i el SI) i ens omple d'energia vital (Qi) i alegria. 

 

Alguns aclariments:

La plata col.loidal: és una substància que conté partícules de plata carregades elèctricament i suspeses en una solució d'aigua destil.lada. Des de fa molt temps s'utilitza com antibiòtic. Ara ja hi ha estudis científics que ho demostren: elimina fongs, bacteris i virus, però a Espanya només es comercialitza per a desinfectar superfícies en format esprai. La dosis que es recomana per a ús oral, sempre sota la responsabilitat d'un mateix, és 1-2 culleradetes al dia o 1 gota per kg de pes. És eficaç a partir d'una concentració de 3 o 5 ppm.

El CDS o MMS: darrerament se'n parla molt, però no és un medicament autoritzat a l'estat espanyol. Si es decideix prendre'n cal informar-se molt bé de com obtenir-lo, dels protocols de tractament i sempre serà sota la responsabilitat d'un mateix.

Degut a la crisis del coronavirus alguns pocs països han aprovat el seu ús. Estudis científics anteriors al 2020 indiquen que les dosis recomanades no són tòxiques.

Algunes de les seves propietats podrien ser: oxigenació de la sang i teixits corporals, alcalinització, acció antibiòtica sobre virus i bacteris, modulació i tonificació del SI.



 

3 comentaris:

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.