divendres, 9 de març del 2018

Es a la primavera quan cal depurar el fetge?

Quan comença la primavera i la majoria de gent comença a patir-la (al·lèrgies, astènia, insomni,
canvis d'humor sobtats,...), tothom se'n recorda de la depuració, però hi ha tres preguntes que crec que és important fer-se:

1- Quin és el millor moment per a fer una depuració de fetge?
2- A tothom li cal una depuració de fetge?
3- Totes les maneres de depurar serveixen igual?

1- El millor moment per a fer una depuració de fetge, seguint el cicle natural de les estacions, és a finals d'estiu, entre el 20 d'agost i el mes de setembre. 

El fetge s'acostuma a congestionar per una mala alimentació, excés d'alcohol, drogues o medicaments i per una mala gestió emocional (excés de ràbia, frustració i estrès). Aquesta congestió provoca que en el fetge si acumuli la sang i si acumuli calor. 

Per altra banda, a finals d'estiu el nostre organisme ha acumulat de forma natural molta calor. S'acosta el canvi d'estació, on passarem del període de calor al període fred i, a vegades, en el nostre cos li costa molt fer aquest canvi. La nostra energia viatl, que a l'estiu està majoritàriament a la nostra part alta i a l'exterior (més a prop de la pell), quan els dies s'escurcen i fa menys calor, aquesta energia descendeix i s'interioritza (estarà més a prop dels òrgans interns i ossos)

Quan fem una depuració de fetge ajudem a que el fetge funcioni millor, millora la circulació de la sang i ajudem també a que aquesta calor descendeixi i es redueixi. Això ens permetrà afrontar millor el fred i recuperar la circulació natural de l'energia en el nostre organisme millorant el nostre benestar en la següent primavera.

Un altre moment en que pot ser convenient fer una petita depuració de fetge de 3 o 4 dies és a l'inici de la primavera segons el calendari xinès (aquest any va ser el 16 de febrer). És el moment en que l'energia comença a tirar cap amunt i a exterioritzar-se. Si no tenim un bon equilibri general energètic i el fetge està congestionat, podria ser que aquesta energia pugés massa de cop i no circulés de forma equilibrada seguint el cicle dia/nit i provocant mals de cap, al·lèrgies, insomni de 2ona hora,..

Puntualment es poden fer depuracions de fetge sempre que es cregui convenient, però tenint en compte el punts 2 i 3 que explico a continuació.

2- No tothom necessita depurar el fetge. Caldrà depurar el fetge quan estigui congestionat: la seva energia no circuli bé (estancament de Qi de fetge), tingui un excés de calor (foc de fetge) o de sang (estancament de sang de fetge). Les persones que tenen poca energia, els hi falta sang o tenen anèmia no convé que depurin el fetge perquè el que els hi passarà és que augmentaran les seves deficiències i es trobaran pitjor. Depurar significa eliminar i perdre, si perdem energia, perdrem salut. A vegades, les persones estan faltades d'energia i sang i també tenen un estancament o foc al fetge. En aquests casos recomano les fórmules amb plantes de la medicina tradicional xinesa (fitoteràpia xinesa). Són fórmules ancestrals llargament contrastades que depuren i tonifiquen alhora. Són una meravella.

3- Lògicament no totes les maneres de depurar serveixen igual. Caldrà tenir en compte com és la persona en qüestió i com es troba energèticament parlant. Si és una persona amb molta energia i molt excés de calor, sense deficiències, podrà fer una depuració contundent, durant molt temps o amb dejunis. Si en canvi la persona està dèbil haurà de combinar la tonificació amb la depuració i fer-la de manera suau i lentament.

També cal tenir en compte si hi ha pedres a la vesícula biliar, perquè una depuració contundent podria provocar greus i aguts problemes de salut com per exemple una pancreatitis. El boldo, una planta molt popular en depuracions, podria provocar aquests problemes.

Un remei que fa alliberar calor i pràcticament el pot prendre tothom perquè és força suau, és el de la cullerada sopera d'oli d'oliva verge extra seguida de la cullerada de suc de llimona, pel matí abans d'esmorzar i durant 10 o 15 dies.

Recordeu que els aliments de sabor amarg (espinac, bleda, brócoli, carxofa, oli d'oliva verge extra, raves, xicòria, endivia, escarola, rúcula...) fan baixar la calor i faciliten la depuració del fetge. Per això és tan important fer una alimentació natural, molt variada i de temporada i proximitat. És la millor manera de prevenir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.