dissabte, 25 d’abril del 2020

Punts principals d'acupuntura en la pràctica del Txi Kung

Una de les coses que facilitem quan practiquem Txi Kung és que la nostra energia vital circuli lliure i fluidament pel nostre organisme. L'energia vital, o Qi, circula per tota la trama de canals energètics que recorren el nostre cos. Aquest canals energètics s'inicien a la superfície i van profunditzant pel cos fins arribar als diferents òrgans i entranyes. Els diferents canals es comuniquen entre ells i tenen bifurcacions i branques que acaben abastANT tot l'organisme. Hi ha uns canals que són Yang i uns altres que són Yin.

El Qi que circula per aquests canals ho fa saltant de punt a punt, aquests punts són els punt Sd'acupuntura que serveixen per a diagnosticar i tractar malalties. Cada punt té la seva funció i indicacions concretes. Quan aquesta energia vital es mou pels canals també fa que es mogui o s'activi la sang i els diferents líquids orgànics del cos que inclouen, per exemple, els sucs gàstrics, la medul·la dels ossos o l'orina, entre molts altres. El Qi vital inclou moltes energies diferents, com pot ser l'energia que mobilitza el sistema immunològic, l'energia digestiva o la corrent elèctrica entre neurones, etc...

Els punts d'acupuntura sempre són bidireccionals, és a dir, ens poden FER servir per a tonificar un òrgan o canal energètic, però també per a dispersar-lo, o senzillament, regular el funcionament de l'òrgan.

Si tenim present que el Txi Kung es practica de peu, entre el cel i la terra, ens podem adonar que els elements a tenir en compte són tres:

- el cel, que correspon a l'energia yang
- l'home, entre les dues polaritats, connectant-les.
- la terra, que correspon a l'energia yin.

El número tres és un número especial que es va repetint. Si ens fixem en la creació de l'Univers, segons el taoísme, aquest número torna a aparèixer:

- l'1 és el Tao
- de l'1 s'origina el Yin Yang
- El Yin Yang permet l'aparició dels 10.000 éssers (que és la manera taoísta d'anomenar les diferents formes de l'Univers)

Tenint en compte tots aquests conceptes i principis, els punts que jo destacaria en la pràctica del Txi Kung, són els següents:

  • Bai Hui: (20 DM, cent reunions) és el punt de connexió de tots els canals Yang (veixiga, budell prim, vesícula biliar, triple escalfador, estómac i budell gros) i el meridià principal de fetge. A la Xina el 100 s'utilitza a vegades com a sinònim de "molts". DM és el canal governador i té la funció de nodrir d'energia els canals yang. Està situat en el punt més alt de la persona, a la coroneta del cap. Ens connecta amb el cel i és per això que l'anomenem "La porta del cel".




  • Yin tang: és un punt extraordinari (no pertany a cap canal). Se l'anomena Finestra Del cel perquè també ens connecta amb el cel, però en relació a les idees i la creativitat. Aquest punt ens permet veure el nostre camí vital, reconèixer els nostre propòsit vital. A nivell fisiològic connecta amb l'hipotàlem i la hipòfisis. A l'hinduisme se l'anomena El tercer ull.


  • Hui yin: (1 RM, Reunió dels 3 yin) també l'anomenem Porta del Yin i és el punt que ens connecta amb el Yin de la terra. Es troba en el centre del perineu. Connecta el vas concepció  Ren Mai (RM, és el canal que nodreix d'energia els canals yin) amb el canal extraordinari Chong mai. Chong mai té la funció d'unir el cel amb la terra (el cap amb els peus) i connecta la funció dels ronyons (reserva energètica) amb la de la melsa (producció d'energia).




  • Yong quang: (1R, Font que brolla) és el primer punt del canal de ronyó i ens connecta directament amb el Yin de la terra. Els ronyons són els òrgans més Yin del nostre cos.



  • Lao Gong: (8 MC, Palau del treball) situat en el centre del palmell. Pertany al canal Mestre cor que és un canal del cor. Aquest punt ens ajuda a regular les emocions, ens calma el foc del cor i ens connecta amb els altres éssers humans. També ens permet moure el Qi pel cos dirigint-lo o acompanyant-lo des d'aquest punt.




  • Shang Zhong: (17 RM, Centre del tòrax) També és un punt del canal Concepció Ren Mai. És un punt de reunió del Qi. Regula i harmonitza el Dan Tian superior (DT).





  • Zhong wan: (12 RM, Centre de l'estómac) Aquest punt, situat en el centre de l'abdomen i també en el recorregut del canal Ren Mai (RM, canal concepció) regula i harmonitza el Dan Tian mig que és el que engloba tota la digestio, és a dir, el transport i transformació dels aliments per a proveir-nos de Qi vital. També és el punt de reunió de totes les entranyes.



  • Shen qe: (8 RM, Porta de l'esperit) situat en el melic, és un punt que facilita l'entrada i la reserva de Qi en el Dan Tian inferior, però ho fa afavorint el sistema digestiu, concretament els intestins.






  • Ming meng: (4DM, Porta de la vida) el trobem sota la 2ª vèrtebra lumbar, al nivell de la cintura i en línea amb el melic. D'aquest punt neix l'energia yang del Jing dels ronyons. És l'energia que alimenta el yang de tot l'organime, el que s'anomena yang ministerial.


  • Zhi Yang: (9 DM, Arribada del yang) aquest punt es troba sota la 7ª vèrtebra dorsal, en línea amb Shang Zhong. Contribueix a reforçar el sistema digestiu que és la font del Qi vital.





  • Da zhui: (14 DM, Gran vèrtebra) situat sota la 7ª vèrtebra cervical té la funció de reforçar el centre, és a dir la melsa i el sistema digestiu. També és el punt de connexió de tots els meridians yang. Tonifica l'energia nutritiva i la defensiva.


  • Feng fu: (16 DM, palau del vent): el trobem sota la protuberància de l'occipial. Té una funció molt important en relació al sistema immunològic, ens protegeix de l'atac inicial de patògens, però també actua localment sobre el cervell protegint la seva funció sensitiva, la consciència (Shen) i l'equilibri del sistema nerviós.



  •  Dan tian: no és un punt sinó una zona, de fet 3 zones: la inferior, mitja i superior. Es corresponen amb el triple escalfador que són com 3 llars de foc que equilibren i comuniquen l'energia de tots els òrgans i entranyes. 





De tots aquests punts podríem deduir que quan practiquem Txi Kung (Qi Gong) el que estem fent és potenciar la producció d'energia vital (Qi), equilibrar el nostre Yin Yang (cel i terra), augmentar la nostra reserva energètica (Jing) i potenciar la nostra consciència (Shen). En definitiva, cuidar els tres tresors: Jing, Qi, Shen. 

I per acabar, quan practiquem Txi Kung és més important l'actitud que no pas la intenció: confiar en el Txi Kung i deixar que actuï.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.