dilluns, 20 d’abril del 2020

Consells alimentaris i per a l'insomni en confinament

Durant aquest confinament és fàcil que perdem el ritme de la son i agafem mals hàbits alimentaris degut a l’ansietat i/o l'avorriment. Els següents consells ens poden ser útils, però no només ara, si aconseguim canviar alguna rutina a millor, ens pot ser molt beneficiós també a la llarga.

Alimentació

El nostre sistema digestiu, que en la MTX està basat en la melsa, pàncrees i estómac, és qui ens proporciona l'energia vital (Qi) per a viure. Aquest òrgans extreuen aquesta energia dels aliments, que no només ens serveix per a mantenir la nostra fisiologia diària, sinó que també serveix per a tenir un bon sistema immunològic i fabricar reserves energètiques per a la vellesa o moments crítics com pot ser una malaltia o situacions d'estrès.

  • Tenir una alimentació molt variada (hidrats de carboni, proteïna, fibra, greixos bons, vitamines i minerals) evitant les monodietes.
  • Menjar molta verdura i molt variada, de temporada i el més fresca possible.
  • Si podem triar, escollir els productes locals i de proximitat.
  • Evitar els productes refinats i processats. Per tant, evitar les farines i sucres refinats i els menjars precuinats. Els aliments integrals són més fàcils de digerir i nutritivament més complets.
  • Evitar les begudes fredes i els aliments freds de la nevera o congelats (gelats,...)
  • No abusar dels aliments crus (amanides i fruita, iogurts,...) perquè dificulten la digestió. Refreden l'estómac fent que la digestió sigui més lenta o no es faci bé provocant gasos, distensió abdominal, diarrea o restrenyiment,... Menjar-los, si pot ser, separats dels àpats.
  • A cada àpat cal que hi hagi tots els sabors (dolç, amarg, picant, salat i àcid), però el gust dolç hauria de ser el 80% del total. Aquest sabor és el que tonifica i facilita la digestió, però és molt important que hi sigui present a través dels aliments i no del sucre. Quasi tots els aliments són dolços (verdura, fruita, cereals, llegums, carn,...), però alguns ho són més que altres. Per exemple el moniato, la ceba dolça, la pastanaga, el mill, la carxofa, els dàtils, les panses o la canyella. Si no aconseguim saciar el gust dolç mentre mengem, quan acabem l’àpat necessitarem menjar una galeta o xocolata,... Malauradament amb aquests aliments més dolços a vegades no en tenim prou degut a l’ansietat que patim. Llavors podem recórrer a productes naturals no refinats que endolceixen com la mel no refinada, els xarops d’arç o atzavara, el suc de poma concentrat,... i alguna galeta integral. Tingueu en compte que aquests productes més dolços els podem utilitzar també per a cuinar per exemple en les salses o les postres. No abusar del pa i els làctics i preferiblement menjar pans integrals de cereals de qualitat i làctics de cabra o ovella.
  • Seguir uns horaris més o menys definits i regulars.
  • La darrera recomanació, però no menys important és menjar amb tranquil·litat, sense presses, mastegant bé i sense discussions o escoltant males notícies.


Insomni

  • Durant el dia cal alternar activitats de moviment o intel·lectuals amb activitats de relaxació, encara que només siguin pocs minuts, però vàries vegades al dia (exercicis de respiració, passejar,...) amb l’objectiu de descansar i calmar la ment.
  • Durant el dia alternar activitats de moviment amb activitats intel.lectuals.
  • Anar a dormir quan hagin passat com a mínim dues hores des del sopar.
  • Sopar lleuger i, si és possible, sopar abans de les 21,00 h (horari d’estiu) o les 20,00 h (horari d’hivern). Si no és possible sopar d’hora, fer un berenar important i sopar molt lleuger (crema de verdures, verdura, sopes, llet vegetal,...)
  • Dues hores abans d'anar a dormir no utilitzar de forma intensiva mòbil, tablet o ordinador
  • No practicar esport al vespre.
  • Evitar el cafè, el te o altres estimulants a la tarda, vespre o nit.
  • Practicar alguna activitat o exercici relaxant abans d’anar a dormir, com la meditació, i evitar les discussions o preocupar-se.

Les causes de l'insomni són molt variades i poden estar relacionades amb molts òrgans com el cor, la melsa, els ronyons o el fetge. Moltes vegades solucionar-lo suposa tractaments llargs d’acupuntura i/o fitoteràpia xinesa a més de practicar Txi kung o altres tècniques relaxants. Tanmateix hi ha unes normes bàsiques que no podem oblidar:


Tant important és menjar bé com dormir i descansar bé per a una bona salut física i emocional.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.