dijous, 15 de febrer del 2018

Estudis científics sobre el valor terapèutic del Qi Gong.


He explicat moltes vegades que el Txi Kung o Qi Gong (QG) no és una activitat esportiva sinó una tècnica terapèutica que augmenta la nostra salut, ens fa sentir millor i ens ajuda a emmalaltir menys i a curar-nos més ràpid. Els efectes del QG en el nostre organisme i en el nostre benestar es noten des de la primera classe perquè la reducció de l'estrès i ansietat és inmediata i va augmentant a mesura que es va practicant regularment (es recomanen 1 o 2 classes setmanals i  com a mínim 15 minuts diaris a casa) Paral·lelament i en pocs mesos, les millores es noten també a nivell orgànic (mal de cap, restrenyiment, capacitat de concentració, insomni, energía vital, digestions, reforç de la musculatura i articulacions, ...)


Entenc perfectament que algunes persones tinguin dubtes del que estic explicant quan veuen els moviments suaus acompanyats de la respiració conscient en els que consisteix practicar Txi Kung. És per això que he fet un recull de ponències, estudis científics i metanàlisis on es demostren algunes de les millores que tenen lloc quan es pateixen certes malalties i es practica QG. (molts d'aquests estudis els he obtingut del recull que ha fet Olga Fedina en la web www.alquimiainterna.com)

En alguns d'aquests estudis es veu clarament una millora a nivell psicològic i en la reducció de l'estrès, així com en una més gran sensació de benestar, tant en adolescents com en adults, però molts d'altres mostren millores concretes en malalties concretes, per exemple, disminució de la TA en gent gran en cadira de rodes, augment de la capacitat funcional cardíaca en persones amb fibrilació auricular crònica, disminució de la resistència a la insulina en persones amb diabetes II, millora de la condició física en malalts de EPOC o molt bons resultats en tractaments de desintoxicació i adicions, entre d'altres.

En la majoria d'aquests estudis científics la practica és d'1 hora, en grup i oscil.la entre 1 o 2 dies setmanals durant 3 o 6 mesos. Alguns d'ells inclouen també pràctica diària de 15 minuts a casa.

Aquí teniu els links a aquests estudis:

Disminució de la tensió arterial en gent gran en cadira de rodes.

Millora del benestar i la convivència entre adolescents en una escola.

En l'estudi publicat en la revista Preventive Cardiology (2007) sobre el Qi Gong per a les persones amb fibril·lació auricular crònica, la capacitat funcional cardíaca per als que van fer 16 setmanes de pràctica de Qi Gong va augmentar un 27%, mentre es va mantenir igual en el grup de control.

Millora de símptomes en EPOC

Diabetes

Càncer

Mal a cervicals o esquena

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11795622
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20649456
Adiccions, millores tant a nivell psicològic com en la velocitat de desintoxicació en comparació amb l'ús de medicaments terapèutics.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19170945
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20708452
Reducció de l'estrès.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20708452
Acúfens

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17708626
Efecte vacuna de la grip

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18955297
Fatiga crònica

També voldria mencionar Kenneth S. Cohen i el seu llibre El Camino del Qi Gong (publicat per La Liebre de Marzo), on diu:

"Antes de pasar a hablar de la ciencia en el Qi Gong, debemos preguntarnos ¿El Qi Gong es un arte o una ciencia? Los chinos siempre han contestado, con razón, 'es las dos cosas'. El Qi Gong es un arte ya que implica un ajuste consciente de la postura, del movimiento y de la respiración, que crea belleza... También es un arte en el sentido de ser una técnica adquirida mediante la práctica diligente.

El QG es una ciencia, ya que incluye la experimentación y la investigación de técnicas curativas a lo largo de siglos de ensayo y error ... La filosofía china del almacenamiento y flujo de la energía proporciona una explicación teórica al funcionamiento del QG. El QG también ha sido rigurosamente experimentado de acuerdo a los modelos de la ciencia occidental, dando resultados que pueden ser medidos, repetidos y que són estadísticamente significativos. ... En vez de teorizar sobre la energía vital o los meridianos de la acupuntura, hablará de energía electromagnética y células nerviosas o buscará equivalentes modernos de conceptos antiguos [física quàntica]... son explicaciones complementarias a partir de la observación de un mismo fenómeno: que la práctica del QG provoca efectos curativos específicos con un alto grado de confianza.
...
La teoría clásica del QG ha soportado el paso del tiempo. No podrá ser sustituida ni impugnada por la ciencia médica. Al contrario, la ciencia moderna proporciona una teoría coherente y complementaria así como algunas poderosas evidencias experimentales que confirman la eficacia del QG. Sabemos que el sol brilla, pero no obstante es especialmente satisfactorio para la curiosidad humana el poder saber cómo y porqué brilla."

En aquest llibre trobareu moltes referències a ponències i estudis, sobretot de la Xina i els EEUU, que tracten aquest tema.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.