dilluns, 7 de juliol del 2025

Quan arriba la calor se'm passen les ganes de fer res!

L’estiu és el moment de l’any que correspon a la plenitud, l’abundància i el compartir, però quan arriba la calor no tinc ganes de fer res! Suor excessiva, mareig, pesadesa exagerada de cap i cames, insomni,... estan a l’ordre del dia. 

La calor i la humitat externes se sumen a la calor i humitat internes degudes als desequilibris interns. Si volem passar un bon estiu cal que ens acompanyi la salut, per tant, hauríem d’arribar a l’estiu sense excés de calor i humitat. Com fer-ho? Doncs a través de la prevenció en les estacions prèvies i d’aquesta manera, si tenim un estiu ple de salut, viurem una bona tardor i hivern. La prevenció és la clau, cultivar la salut.

La calor interna la podem acumular a través d’una alimentació inadequada on abundin majoritàriament aliments calents, massa especiats o cuinats a alta temperatura (fregits, barbacoa, forn o fregidora amb aire calent) La dieta ha de ser variada, equilibrada i amb aliments de temporada i proximitat. Tanmateix també podem acumular calor a través d’una mala gestió emocional i per excés de medicaments, drogues o alcohol.

La humitat / flegma que acumulem al nostre organisme, ja sigui en forma de mucositat, retenció de líquids, diarrea, colesterol, cel.lulitis, pedres de ronyó o vesícula o pesadesa muscular o mental, principalment s’origina en el sistema digestiu per una mala transformació i transport dels aliments. També es genera humitat quan el sistema respiratori està feble.

¿Què podem fer quan ja tenim calor i humitat al cos?

La millor manera d’eliminar calor és amb el sabor amarg, ja sigui des dels aliments o des de les herbes remeieres. L’amarg el trobem a les fulles verdes (brots verds, enciam, mongeta verda, brócoli, ...) i herbes com genciana, centàurea i ortiga. En casos de molta calor om humitat acumulada també podem recórrer a l’acupuntura.

La humitat l’eliminen les plantes aromàtiques com la menta, cúrcuma, orenga, alfàbrega, cardamom i sobretot la pell de la mandarina seca infusionada (o la de qualsevol cítric). És important saber que els aliments crus i freds generen molta humitat, per compensar-ho podem acompanyar-los de canyella o gingebre ratllat o infusionat.

Finalment recordar la importància de compaginar les activitats a l’exterior típiques de l’estiu amb la rutina personal d’interiorització, ja sigui meditació, contemplació o pràctica de Txi Kung o similar, que més enllà dels beneficis que ja coneixem, ens poden ajudar molt a baixar la calor interna i refrescar-nos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.