dijous, 8 de febrer del 2024

Educar el pensament i la voluntat

Quantes vegades voldríem tenir un interruptor per a poder desconnectar el pensament. És esgotador quan els pensaments arriben a la nostra ment sense ordre ni control, solapant-se els uns amb els altres i destacant entre ells un que ens obsessiona. He pres la decisió correcte? M'he equivocat? Ho he fet bé? No m'estima. Ha sigut culpa meva. És una mala persona i li faré pagar,... 

Sovint em preguntava d'on venien aquests pensaments que no desitges i que no et deixen viure en pau i fluïdesa. A més a més, sempre arriben en el pitjor moment: per la nit provocant insomni i magnificant el problema, quan tens molta feina o un dia complicat,... Totes aquestes "males idees" surten del nostre inconscient. Les crea la nostra inseguretat, les nostres pors, les nostres enveges i ambicions,... Aquest substrat on creixen es va generant al llarg de tota la nostra vida, des de la panxa de la nostra mare fins el dia que morim. Són l'educació i el tracte que rebem a l'escola i a la família el que majoritàriament ens condicionarà la manera d'entendre la vida posteriorment. També les circumstàncies personals, però l'important no és el que ens passa sinó com ho entenem, acceptem i vivim.

Recentment vaig saber dels exercicis essencials de Rudolf Steiner que des de l'antroposofia proposa per poder accedir a un nivell de consciència mes gran i de més qualitat. Són 6 exercicis que es recomana practicar a diari, començant pel primer com a mínim durant un mes i anar seguint i incorporant els següents. El primer serveix per a controlar o educar el pensament i el segon, la voluntat. Amb la pràctica del 1er exercici aprenem a pensar el que volem i en l'ordre desitjat essent molt més eficients i aprenent a estalviar energia vital. Amb el 2on passem a ser amos de les nostres decisions, reduïm dispersió i augmentem el número d'accions volgudes i realitzades.

L'època moderna i tots els seus invents i descobriments ens va portar moltes coses positives, però mai res és gratuït. L'ús de màquines va segrestar el nostre pensament i creativitat. Quan les coses es fan de manera rutinària, quan disminueix el treball manual i augmenta la producció en sèrie, la consciència marxa. No us ha passat que fent un recorregut en cotxe que feu habitualment heu arribat a lloc sense ser conscients de per on heu passat?

La tecnologia digital i els ordinadors, la intel·ligència artificial, tot i ser molt útil en moltes ocasions, ens anul.la la voluntat. En moltes ocasions ja no som nosaltres els que decidim què volem i com ho volem. Quantes vegades encenem el mòbil quan no tenim res a consultar? Els ordinadors segresten la nostra voluntat.

Passem a veure com es fan els exercicis:

El 1er exercici consisteix en observar un objecte quotidià com una cullera, un llapis, un clip o una pedreta del jardí... Cal mirar-se'l durant mínim 5 minuts centrant el pensament en ell i tornant a ell quan ens venen al cap altres coses. Per exemple si mirem un llapis podem recordar la llista de la compra i començar a encadenar pensaments que no són del llapis. Llavors hem d'intentar aturar-ho i tornar al llapis: el tacte de les seves diferents parts, si fa olor, com està fabricat, les mides, colors, ... També podem tancar els ulls i intentar reproduir la seva forma mentalment i fins i tot, observar-lo i intentar sentir què ens diu l'objecte. Si ho fem regularment al cap d'un mes ja ens adonarem que comencem a pensar el que volem i no estem tan sovint en les mans del subconscient. També sentirem més pau interior, menys angoixa i ens mourem més tranquil·la i pausadament.

El 2on exercici consisteix en proposar-nos fer cada dia i en un moment concret una acció que no serveix per a res, però ens educa la nostra voluntat. Per exemple, a les 12,30 h podríem fer una volta de 360 º a un anell que portem; o en algun moment entre les 10 h i les 12 h obrir una finestra i tornar-la a tancar.
 
La meva recomanació és fer el 1er exercici durant un mes cada dia i després incorporar el 2on exercici i fer els 2 un mes més. Els primers dies costa, però si ho aconseguiu notareu la diferència en el vostre dia a dia i el dia que no els fe,
els trobareu a faltar.
 
Proveu-ho, no hi perdeu res!


2 comentaris:

  1. Hola, Anna. Sempre és exquisit llegir- te. Gràcies per tot lo que ens aportes. Una abraçada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Neus, em fa feliç saber que serveix. Una forta abraçada!

      Elimina

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.