dijous, 15 d’abril del 2021

El cicle de l'aigua i la teoria del Yin Yang.

Quan era petita em van explicar el cicle de l'aigua a l'escola i va ser com si descobrís un món nou. Em va meravellar la lògica, senzillesa i naturalitat d'aquest cicle vital. De més gran em vaig tornar a trobar amb aquest fenomen natural, però explicat des de la teoria del Yin Yang, els 8 trigrames i la teoria dels 6 nivells, totes elles teories de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX). I és clar, m'he tornat a meravellar.

Segur que tots teniu present el cicle de l'aigua: 

L'aigua, principalment del mar i els llacs, però també de les plantes, escalfada pel sol s'evapora i puja cap a l'atmosfera.

El vapor es refreda, es condensa en gotes diminutes i es converteix en núvols, que moguts pel vent cau en forma de pluja, neu o pedra.

Un cop a la terra, l'aigua s'escola seguint el relleu de les muntanyes o bé es filtra cap al subsòl i torna als llacs i mars.

 

El Yin Yang és una teoria, un concepte que permet explicar tot el que succeeix a l'Univers. Quan diem que el Yin conté el Yang i el Yang conté el Yin; o el Yang mou el Yin i el Yin engendra el Yang; hi podem veure clarament el cicle de l'aigua com a exemple. El vapor d'aigua és el Yang dins del Yin, els núvols són el Yin dins del Yang. L'aigua és una energia que va canviant de forma, con el Yin i el Yang que són dues formes d'energia de la mateixa cosa.


Aquest principi universal del Yin Yang és el que fonamenta la teoria de les 5 fases, els 8 trigrames o la dels sis nivells. Aquestes teories expliquen senzillament el moviment i canvis de la forma de l'energia en la natura i, per tant, també en l'ésser humà. Ens permeten entendre el pas de les estacions, el canvi de dia a nit, el creixement i envelliment dels éssers vius,... 


 

 

 

 

 

 

 

 

Quan aquest moviment natural es trenca o es bloqueja, en la natura apareixen grans fenòmens meteorològics. Seria l'exemple de les tempestes d'estiu quan fa masses dies que s'acumula calor a l'atmosfera. Quan el desequilibri en el planeta és més gran (canvi climàtic), els fenòmens de regulació passen a ser més contundents. 

En el cas dels humans, també apareix un desajust per tal de poder tornar a l'equilibri. A vegades una diarrea ens permet alliberar-nos de la calor acumulada a la part alta del cos sense provocar gaires malestars, tant per gravetat com per durada. D'altres vegades la malaltia és greu i cal ajudar al nostre organisme, per diversos mitjans, per a retrobar l'equilibri i la salut.

Hi ha una figura mitològica que il·lustra aquest moviment de l'energia en el cicle de l'aigua que és el del drac sortint de l'aigua. El drac surt de l'aigua, treu el seu foc i torna a l'aigua. Us convido a descobrir la llegenda xinesa dels 4 dracs. O si ho preferiu, podeu escoltar la cançó del drac Puff, segur que també hi trobareu metàfores i similituds amb el cicle de l'aigua i el de la vida.

https://youtu.be/QVmcY_yAuf8


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.