dijous, 6 de maig del 2021

Salut i terreny

Darrerament es parla molt de la importància del terreny com a base indispensable per a tenir una bona salut. I és cert, si tenim un bon terreny, la nostra salut serà la millor a la que podem optar. El terreny ho inclou tot, tant la nostra base genètica que és la que és, com el que fem cada dia per a cultivar la nostra salut. Els nostres hàbits de salut condicionaran com ens mostrem i ens sentim física, mental i espiritualment.

Caminant pel bosc vaig trobar una manera fàcil d'explicar què és el terreny. Quan fas un camí vas passant per zones obagues i altres assolellades, per dreceres humides i camins secs. Si t'hi fixes, veuràs que les plantes que hi creixen són ben diferents tot i que només les separin uns centenars de metres. A on abunda l'aigua el terreny és humit i ric en matèria orgànica. Les plantes que hi creixen són de fulles grans o tendres i la densitat de vegetació és elevada cobrint la majoria del sòl. No és probable que es deshidratin i per això poden ser més exuberants. En canvi, en terrenys secs es veuen bé les pedres, les fulles de les plantes tenen un verd més apagat o gris i són més petites, moltes vegades coriàcies o amb punxes. Són plantes que han après a estalviar aigua. Si canvies les plantes de lloc, senzillament no hi viuen o no es desenvolupen de manera generosa i òptima, sinó que les fulles i el port de la planta és més escarransit.

El terreny marca la vida de les plantes. Amb els humans succeeix el mateix. El nostre terreny són les condicions físiques i psicològiques del nostre cos. Quan són òptimes, el nostre metabolisme funciona a la perfecció. Hem de tenir en compte la nostra genètica ja que ens dóna un potencial que no podem traspassar, però si que el podem optimitzar. També hem de tenir en compte les condicions externes en les que vivim ja que poden ser estressants ja sigui social, econòmica o ambientalment.

Per tant, la nostra salut depèn directament de les nostres decisions en relació a com volem viure i com la volem cuidar. Tot això condicionarà els nostres hàbits de salut. Al meu entendre aquests hàbits de salut són 4:

  • Alimentació: ha de ser variada, local i de temporada per tal de disposar de tots els components físics que el cos necessita per a funcionar. D'aquí la importància dels antioxidants, alcalinitzants, vitamines, minerals, aminoàcids, greixos bons, hidrats de carboni i fibra. També cal tenir en compte què necessita el cos en cada moment de l'any, segons la nostra activitat i com ens trobem. És important saber quina funció energètica té cada sabor i la naturalesa energètica de cada aliment.
  • Activitat física: la vida és moviment i canvi constant. El nostre cos necessita moure's cada dia per estar bé, però és molt important que adaptem l'activitat física a les nostres capacitats energètiques de cada moment del dia i al llarg de la vida. També és molt important alternar estones d'activitat amb estones de descans, tant físic com mental.
  • Descansar: és quan dormim i a través de l'alimentació que recuperem l'energia que anem gastant. Aquesta energia ens serveix per a fer coses, però també per a regenerar i depurar els nostre organisme. A la nit, quan dormim, té lloc aquesta regeneració, tant física com energètica. Ens cal dormir i descansar bé.
  • Gestió emocional: quan no ens sentim a gust amb nosaltres mateixos o amb el que passa al nostre voltant, quan estem de malhumor o amb baix estat d'ànim; es trenca l'equilibri homeostàtic del nostre organisme i deixa de funcionar bé. Qualsevol estrès emocional (o físic) altera el nostre descans, la digestió, l'assimilació d'aliments i les excrecions. En aquest apartat crec important posar-hi també la pau d'esperit: saber quin és el sentit de la nostra vida i quin és el nostre camí vital. Les pràctiques meditatives com el Txi Kung (o altres: ioga, meditació, caminar contemplatiu, mindfulness,...) són indispensables per a una vida sana.

En definitiva, la nostra salut és a les nostres mans (i decisions).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.