dilluns, 11 de desembre del 2023

Si a l'estiu menges amanides, a l'hivern sopes.


Els mesos de calor quan tenim gana qualsevol cosa ens serveix , tenim la fruita, les amanides, els ous, el peix a la planxa, els humus, ... els àpats d'estiu donen poca feina a la cuina. A l'hivern, quan tenim sensació de fred al cos, el cos ens demana menjars més elaborats, de cocció més intensa i llarga. Si no planifiquem els menús és fàcil caure a tothora en els plats de pasta i en el pa. Si en l'esmorzar i el dinar no donem al nostre cos l'energia de qualitat que necessita, quan arriba el vespre se'ns fa impossible parar de picar i menjar coses que preferiríem no menjar (galetes, pa, xocolata, embotit, patates fregides,...)

Tant si fa fred com si fa calor no hem d'oblidar que els menjars han de ser molt variats, de temporada i de proximitat. Molt important també fugir dels processats (on abunden els additius i ingredients de molt poca qualitat), refinats (farines i sucres blancs) i precuinats també rics en additius.

Els mesos de fred són els que hi ha més varietat de verdura (a l'estiu abunda la fruita, molt més fresca i refrescant i rica en sucres d'absorció ràpida) que ens permet cobrir la major part de les nostres necessitats en hidrats de carboni i ens dóna moltes possibilitats a la cuina. Els tubercles i verdures que creixen a prop de terra són rics en hidrats de carboni a més a més de ser font de vitamines, minerals i fibra (moniato, carbassa, col-i-flor. bròquil, xirivia, pastanaga, nap, fonoll, col lombarda, ...). Les verdures de fulla verda ens ajuden a depurar l'organisme, però cal no abusar-ne ja que quan les temperatures baixen el que més necessitem és tonificar l'energia vital (endívia, escarola, col, kale, espinac, bleda, carxofa, bròcoli, api)

No oblidem tampoc les fruites i fruits secs, les espècies com la farigola (sopa de farigola), gingebre, canyella, anís, cardamom, clau, llorer,.. i totes les cebes.

Ara a l'hivern és el moment de les sopes, estofats, cremes, saltejats, rostits i brasa.

Puré de mill amb ceba i col lombarda. 
 

 
 
Noodels amb espinacs, ceba, pastanaga i gírgoles.
 

 
 
Amanida de fonoll amb tomàquet sec, olives negres i tàpares.


 
Sopa de verdures, algues i shitake.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.