dimecres, 10 de maig del 2017

Els canvis d'estació

En la MTX es consideren 5 estacions, les 4 que ja coneixem i que corresponen a l'element fusta per a la primavera, foc per a l'estiu, metall a la tardor i aigua per a l'hivern; i l'element terra que correspon  a la 5ª esatació, estació intermitja. En la MTX l'element terra és l'estació de canvi entre la calor i el fred i es localitza a finals d'estiu, entre agost i setembre. Tanmateix en la Medicina Xina Clàssica, aquesta estació era un periode curt de temps localitzat entre mig de dues estacions que es repetia 4 cops a l'any. 

El calendari xinès és lunar i és de 354 dies. Cada estació té aproximadament 70 dies i els solsticis i equinoccis coincideixen amb la meitat de l'estació i no amb el seu inici com passa a casa nostra. L'estació intermitja té, per tant, uns 18 dies. Ara mateix estem acabant aquesta estació per fer el canvi cap a l'estiu.

L'element terra és el que correspón a l'aparell digestiu (melsa, pàncrees i estómac) i d'ell en depenen, a més a més de la digestió o transformació i transport dels aliments, també la musculatura, la contenció de la sang i la capacitat de raonament, la lògica i la memòria. És un element a qui les preocupacions li efecten molt debilitant-lo.

En aqusts moments de canvi, l'organisme es prepara per a poder seguir sense entrebancs el cicle natural i energètic de les estacions. El canvi estacional, com és lògic, té efectes clars en el funcionament energètic del nostre cos. Si ens centrem en l'aparell digestiu, el més lògic és centrar-nos en una dieta que sigui bona per a ell, és a dir, de fàcil digestió i nutrtiva. Sense tenir en compte circumstàncies personals de cada individu, apostarem per fer una alimentació de naturalesa neutre on hi trobarem tots els sabors, però on domini el dolç (aliments dolços com els cereals, verdures, llegums, peix, carn, ous, fruita, llavors, fruits secs ..., no el sucre!), una mica de picant i amarg i ens menys quantitat salat i àcid.

També seria molt convenient, però complicat de portar a la pràctica, augmentar les estones de descans i posar l'atenció en el que ens preocupa per a poder buscar solucions, marcar-se objectius i disminuir l'ansietat. El que si és més fàcil és intentar millorar la nostra qualitat de vida, no només amb l'alimenació, sinó també fent exercici adequat a les nostres capacitats físiques i practicar Qi Gong, si pot ser diàriament, encara que sigui poca estona, per a augmentar el nostre Qi vital i posar-lo en moviment de forma equilibrada. Això ens permetrà reforçar el nostre organisme, calmar la ment i trobar una mica més de pau d'esperit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.