dimarts, 10 d’abril del 2018

El Txi Kung (Qi Gong)


El Txi Kung (o Qi Gong) és un tècnica mil·lenària xinesa que combina la respiració conscient amb el moviment lent i suau amb l'objectiu d’enfortir i reforçar l'organisme. Es practica des de l'atenció plena, calmant la ment i el cor i relaxant el cos, aconseguint així reduir la càrrega d'estrès, augmentar la nostra energia vital i benestar i millorar la salut en general.

El Txi Kung és una de les 6 branques de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX) i, per tant, és una eina preventiva molt bona. Les altres branques són l'acupuntura, la fitoteràpia xinesa, l'auriculoteràpia, la tuïna o massatge xinés i la dietoteràpia energètica.

La MTX és una teràpia holística (a la Xina està reconeguda com a ciència mèdica i se la considera la mare de totes les teràpies holístiques) que considera a l'ésser humà com una unitat de cos, ment i esperit. Tracta a la persona en el seu conjunt, reforçant i enfortint el seu organisme perquè pugui prevenir les malalties, vèncer-les més ràpidament quan aquestes ens atrapen o alentir el seu desenvolupament quan són cròniques o genètiques. El seu objectiu és augmentar el nostre Txi vital, o energia vital, per tal de trobar l’equilibri físic, mental i emocional i reforçar la nostra salut. Els desequilibris es produeixen quan, per les raons que sigui, no aconseguim tirar endavant i desenvolupar les qualitats essencials pròpies.

El Txi Kung és, com el seu nom indica, el treball o activació (Kung) de la nostra energia vital (Qi o Txi). Es fonamenta en el pensament taoista, principalment en el text del Tao Te King de Lao Zi , i es practica per aconseguir augmentar la nostra energia vital reduint al mínim la despesa de la mateixa. Per això la seva pràctica és lenta, basada en l'esforç mínim, però profunda i a la vegada relaxant. Tanmateix no podem oblidar que el Tao és l'Energia Original o Creadora i que quan practiquem Txi Kung, ho fem des d’un cor sincer, tranquil i en calma per a contribuir a millorar l'Univers sencer. Per tant, és una pràctica individual de creixement personal que s'acostuma a practicar en grup per tal d'aconseguir millorar el bé comú.

La pràctica del Txi Kung esdevé una meditació en moviment que ens augmenta la salut física, mental-emocional i espiritual i que, no per casualitat, a la Xina se l’anomena popularment la pràctica per aconseguir la immortalitat.

En el Su Wen, segona part del Tractat de l'Emperador Groc, referents clàssics de la MTX, es llegeix:

“Qui té excés de Yang es mostra maníac. Qui té excés de Yin es mostra deprimit. L'equilibri Yin Yang dóna pau a la vida i en el tracte amb els altres. No es temen temors o alegries excessives. No es competeix. Es respecta els altres i se'ls tracta amb modèstia”

“Si el desig és il·limitat us sorgeix la malenconia i el trastorn del Qi, la defensa es desintegra i l'esperit es perd.”

I en el Tao Te King, num. 76

“L'home quan neix és tou i flexible
Quan mor és dur i rígid.
Les herbes i els arbres quan neixen són tous i delicats,
Quan  moren són secs i marcits.
Això vol dir que allò que és dur i rígid és deixeble de la mort,
allò que és tou i flexible és deixeble de la vida.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.