dijous, 29 de juliol del 2021

L'estiu.

"L'estiu és el moment de l'any en el que els éssers vius troben el seu esplendor. L'alè del cel i de la terra interactuen amb aquest fi, de manera que és com si floríssim. En aquesta estació hauríem d'anar a dormir tard i despertar-nos d'hora, no molestar-nos amb els dies llargs (nits curtes i caloroses) de l'estiu ni enfadar-nos per qualsevol cosa. Això afavorirà la nostra activitat espiritual i el renaixement."

Huang Di Nei Jing Su Wen*

Amb aquest text la Medicina Tradicional Xinesa ens vol fer veure que hi ha un moment per a cada cosa.
La vida és un canvi constant de fred a calor, com en les estacions de l'any. Aquests canvis són cíclics i es repeteixen fins a l'infinit. Perquè arribi l'hivern cal un estiu i una tardor. Perquè arribi l'estiu cal un hivern i una primavera.

Per a totes les coses és així: perquè puguem créixer interior i espiritualment, cal que cultivem les relacions personals i el contacte sensitiu amb la natura.
 
 
* El Huang Di Nei Jing és el llibre clàssic de l'Emperador Groc i té uns 2000 anys d'antiguitat. És el llibre més antic de la Medicina Tradicional xinesa i està escrit en forma de preguntes i respostes entre l'emperador i els seus ministres i metges. 
 
El Neijing s'aparta de les velles creences xamàniques que la malaltia és causada per influències demoníaques. En lloc d'això els efectes naturals de la dieta, l'estil de vida, les emocions, el medi ambient i l'edat són la raó del desenvolupament de les malalties.

El  Su Wen (Huang Di Nei Jing Su Wen) juntament amb el Ling Shu (Huang Di Nei Jing Ling Shu) conformen el Huang Di Nei Jing, el text mèdic clàssic més important i base de la medicina tradicional xinesa que, lluny d'envellir amb el pas de el temps, es manté en primer pla com a font d'informació inestimable sobre acupuntura-moxibustió i la concepció cosmològica a l'antiga Xina. Així com el Ling Shu es considera una obra fonamentalment de teoria i tècnica, el Su Wen és el seu complement, desenvolupant els principis i lleis de l'estructura funcional de la natura, i de la vida humana com a part d'ella. Tots dos completen els principis, mètodes de diagnòstic i tractament de múltiples malalties, i la seva prevenció. 
 
El Su Wen permet endinsar-nos en la comprensió de la interrelació entre les energies del cel i la terra, entre el yin i el yang i els seus cicles constants; exposa els principis i lleis dels 5 elements o fases i els seus alternants períodes de domini, els seus creixements i decreixements en el constant i perpetu flux de circulació; les similituds entre yin i yang en la naturalesa i en el nostre propi organisme, així com les tècniques per a protegir-nos de les possibles influències pernicioses de les 6 energie. En definitiva ens ensenya a allunyar la malaltia i la mort prematura. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.