dilluns, 18 de juny del 2018

El yin i el yang: la vida és un canvi constant.

Es diu que les persones no canviem, jo crec que si que canviem, algunes cap a millor i d'altres cap a pitjor. La vida és un canvi continuo, res és estàtic o estable, però si deixem fer a la Vida, el canvi tendeix sempre a l'equilibri.
Hi ha unes regles per al canvi que són Universals, són els principis del Yin Yang: unitat, oposició, complementació i interdependència. El Yin Yang forma la unitat, qualsevol cosa o fenomen de l'Univers existeix com el veiem per la interacció del Yin Yang. Són dues forces que sempre van unides formant la unitat. Són dues energies oposades, però que es complementen i depenen una de l'altre. Si no hi són les dues allò no existeix. Per molt Yang que hi hagi, sempre contindrà una mica de Yin i al revés. Quan un creix l'altre decreix i quan un arriba al seu màxim, es comença a convertir en l'altre.
Si llegiu detingudament el paràgraf anterior, entendreu que el Yin Yang suposa un canvi continu i per tant, les coses i els fenòmens no són mai estàtics sinó que sempre estan en moviment i canvi. Per tant, les persones si que canviem, constantment.

Les regles del canvi a partir del Yin Yang tendeixen a buscar l'equilibri, però per la pròpia definició del Yin Yang, que no és estàtic, aquest equilibri es va guanyant i perdent a cada moment. Si escollim el camí correcte i evitem els extrems, si actuem de forma honesta amb nosaltres mateixos i amb els altres, si la nostra actitud és la de la solidaritat i la compassió, des de la bondat i l'alegria de viure i intentem calmar el nostre ego, sempre serem més a prop de l'equilibri.

Aquest equilibri equival a salut. Si no forcem la nostra naturalesa i la del nostre entorn amb accions extremes, si deixem que els canvis tinguin lloc sense intervenir, sinó seguint les lleis de la naturalesa, el nostre cos tendirà sense gaires dificultats a la salut.

Això suposa dues coses. La primera és acceptar les diferents etapes del nostre desenvolupament i del cicle natural: infantesa i adolescència que es correspon amb primavera, joventut amb l'estiu, maduresa que es relaciona amb la tardor i envelliment i mort que correspon a l'hivern per tornar a néixer a la primavera. Aquestes etapes van sempre acompanyades d'una 5 estació que ens harmonitza i ens ajuda a fer els canvis d'etapa. Aquesta teoria és la dels 5 elements.

La segona és tenir sempre present aquell Misteri que sabem que hi és, però que hem d'acceptar que sempre serà desconegut per a nosaltres. És allò que es troba en l'origen de tot, que conté tots els per què, però que no hi podem accedir ni definir-lo en aquesta vida, només el podem intuir. A la Xina l'anomenen Tao. Aquest punt és imprescindible per aplacar el nostre ego i reduir el nivell de frustració.

Aquesta salut no és només física o només mental. El Yin Yang no fa distincions entre matèria o pensament, quan parlem de salut ens referim a tot el conjunt del nostre organisme: fortalesa física, equilibri emocional, ment en calma i lliure creixement personal per poder assolir la plenitud coma a persones humanes. Allò que popularment ja s'ha convertit en un tòpic i s'anomena la salut de cos, ment i esperit.

Després de la tempesta sempre surt el sol i quan el sol escalfa massa, es tornen a formar els núvols i arriba la pluja per a refrescar-nos i tot es mulla, però quan els núvols es buiden, l'escalfor del sol ocupa els seu espai i l'aigua s'evapora,...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.