dimecres, 10 de juliol del 2024

Consells generals d'alimentació per a l'estiu.

A l'estiu necessitem menjar aliments frescos perquè ens ajuden a combatre la calor, però si fem una dieta excessivament freda la digestió es perjudica apareixent gasos distensió abdominal, diarrees o restrenyiment. No hem d'oblidar que els òrgans interns com l'estómac i els budells tenen una temperatura idònia de funcionament i els aliments amb molta aigua, freds o de naturalesa freda - és a dir yin - canvien la temperatura de la digestió.

Principis d'estiu (maig i juny): és recomanable consumir encara alguns aliments de naturalesa tèbia com pastanagues i cebes cuinades, cireres, maduixes, nespres, albercocs, carn i peix blanc, llegums i cereal integral, per poder acompanyar l'ascens del Yang en el cos típic de l'inici del bon temps. Aquesta pujada ens activa el metabolisme per als dies llargs i calorosos que vindran. Podem començar a incorporar amanides de fulles petites i amargues (rúcula, fulla de roure, créixems, endivia i escarola)

Ple estiu (juliol i agost): augmentem la hidratació amb la fruita d'estiu com la síndria, meló i préssecs; i la verdura de naturalesa freda com els tomàquets, cogombres, carbassons, pebrots i albergínies. També seran bons aliats els làctics de cabra o ovella. No oblidem petites quantitats d'hidrats de carboni cuinats com les patates, el cuscús o la quinoa que ens ajudaran a mantenir l'energia vital (Qi).

Atenció a l'abús d'aliments crus, freds de la nevera o gelats que debilitaran el nostre sistema digestiu.

El sabor amarg en petites quantitats (verdura i amanida de fulla verda) refresca el foc del cor i tonifica l'energia dels ronyons. Ajuda a eliminar la humitat i les toxines (retenció de líquids, diarrees, mucositat, cel·lulitis, colesterol, litiasis,..) sobretot si l'acompanyem d'herbes aromàtiques lleugerament picants com l'orenga, l'alfàbrega, el julivert, la menta, el cardamom, el clau, la nou moscada, la cúrcuma, el gingebre,... Tonificarem l'energia vital i afavorirem la producció de sang.

Un excés de gust amarg i calent (cafè i xocolata) asseca els líquids interns, perjudica la sang, provoca restrenyiment, escalfa el cor i esgota les reserves energètiques del cos.

El gust amarg en excés (depuracions intenses del cos massa freqüents amb diürètics i plantes amargues o sals d'Epsom), sobretot en persones de constitució dèbil, esgota l'energia vital, resseca la pell i els pulmons i fa caure el cabell.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.