divendres, 21 de desembre del 2018

El Nadal i el solstici d'hivern

No és casual que el Nadal coincideixi amb el solstici d'hivern. La paraula Nadal, en català, ve de natalici que significa naixement. El solstici de l'hivern és el moment en que es produeix el canvi entre la foscor i la llum. Això és així perquè marca el moment en el que la nit deixa de créixer i comença a fer-ho el dia. Per Nadal, els cristians celebrem el naixement de Jesús i amb el solstici, celebrem el naixement de la llum.

Quan arriba el fred i els dies s'han escurçat, la nostra energia vital (Qi), tal com passa a la natura, s'interioritza i descendeix cap a la zona dels ronyons. Quan els arbres perden les fulles, la saba s'interioritza, abandona les branques i resta en el tronc i a les arrels, sota terra. A partir del solstici, la nostra energia i la de la natura, encara no s'exterioritza ni ascendeix, però comença a créixer en l'interior, com ho fan les hores de llum a l'exterior. 

Tot aquest coneixement i la capacitat de sentir-ho, els homes el teníem, però l'hem anat perdent i ara ens resta només com un coneixement atàvic, però que a través del treball interior i la meditació, es pot anar recuperant. En la natura, malgrat les variacions climàtiques provocades o no pels humans, continua succeint any rera any el mateix. Els animals saben quan han de romandre en el seu cau o niu i quan és el moment d'acumular aliment o el moment de brotar i reproduir-se, senten a cada moment què cal fer. Sense pensar-s'ho, amb confiança total amb el que són i el que els envolta.

¿Quin significat té aquesta llum que creix a dins nostre? és la nostra energia o Qi vital que quan arribi la primavera ens ha de servir per a sortir a l'exterior i materialitzar tot allò que hem anat, sentint, planificant i elaborant mentalment. Però poder també és aquella llum que ens ha de mostrar el nostre propòsit vital, allò que quan ho realitzem, ens ha de fer sentir bé i satisfets del nostre pas per la terra. Ens ha de facilitar trobar la nostra raó de ser des de la bondat, la solidaritat i l'amor per a tothom i totes les coses.

Tornant a la idea inicial d'aquest text, poder no és casual que el solstici d'hivern coincideixi amb el naixement de Jesús, perquè, quin és el missatge de Jesús? Pau, amor i fe. Si canviem la paraula fe per confiança, poder ho veurem molt més clar. Confiar en l'amor, en la vida, en les persones, en Déu, en el Tao, en la Vida. Confiar en que el que hagi de ser, serà, i sempre serà per bé. Confiar en que no cal fer res sinó només, deixar que la Vida sigui i tu ser amb ella.

Poder la vida només es pot viure des del cor i la seva llum, estimant.

Altres textos relacionats

1 comentari:

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.