dimarts, 8 de gener del 2019

L'òrbita microcòsmica

L'òrbita microcòsmica és, al meu entendre, un dels exercicis més complerts del Qi Gong. Es practica assegut i és un exercici estàtic, per tant, també es pot fer estirat i el pot practicar qualsevol persona sigui quina sigui la seva mobilitat, edat o estat de salut.

Consisteix en fer circular el Qi cap amunt pel canal Du mai i fer-lo baixar pel canal Ren mai.
El canal Du mai (DM) és el canal Governador (Yang) de l'esquena i el canal Ren mai (RM) és el canal de la Concepció (Yin) de la part frontal. Aquest exercici és tan complert perquè ens equilibra i ens mou el Yin Yang. Aquests dos meridians ajuden a regular el flux d'energies Yin Yang en els 12 meridians relacionats amb els òrgans.

Quan aquest exercici es practica amb l'actitud Wu Wei, deixant que flueixi el curs natural de les coses, la seva efectivitat serà la màxima possible. Facilitarem la circulació lliure del nostre Qi, però també l'obertura dels punts energètics que configuren l'òrbita microcòsmica a l'energia Original.

L'exercici en si no és difícil de comprendre i posar-lo en pràctica, però si que cal un temps de pràctica per poder-lo realitzar correctament i trobar-s'hi a gust. A continuació indico com realitzar l'exercici segons les indicacions de Neus Pintat en el llibre Qi Gong, harmonia de cos ment i esperit i les del llibre El camino del Qi Gong de Kenneth S. Cohen.


  • En posició asseguda, mans al Dan Tien (DT) inferior o sobre les cames. Ulls tancats
  • Col·locar la llengua darrera les dents superiors, sense fer força.
  • Posar l'atenció i la mirada, sense mirar, en cadascú dels punts per a focalitzar i sentir el Qi en cada punt. Iniciar el recorregut en el DT, seguir cap avall (perineu o Hui Yin) i continuar per la base de l'esquena fins a Bai Hui (coroneta del cap). Acabar amb els punts frontals, de dalt cap abaix
  • Inspirar i espirar suaument pel nas
  • Inspirar des de la base de la columna fins a la coroneta del cap o Bai Hui, Espirar des de Bai Hui fins a Hui Yin.
  • Repetir aquest cicle 9 vegades.
  • Restar en meditació.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.