dimarts, 9 de juliol del 2019

Puc avaluar de forma senzilla el meu estat de salut?

L'objectiu d'aquest text no és donar consells per a detectar que estem a punt de patir alguna malaltia greu com seria un atac de cor o un ACV (Accident Cerebral Vascular), sinó donar pistes sobre el nostre estat general de salut per tal de poder prendre mesures per a prevenir qualsevol malaltia. Amb uns bons hàbits de salut podem millorar el nostre estat de salut, això farà que emmalaltim menys, ens curem abans i que les malalties greus, cròniques, heretades o autoimmunes, siguin menys virulentes.

Però primer de tot mirem quins són aquests hàbits de salut:
  • Alimentació
  • Gestió emocional
  • Equilibri entre activitat física i mental
  • Un bon descans
  • Autoconeixement i propiocepció a través de l'atenció plena.
Si actuem en els nostres hàbits de salut podrem reconduir la nostra salut i guanyar en benestar i eficiència. Més endavant tornarem a aquests conceptes, però abans, què entenem per salut? Jo entenc la salut en el sentit més ampli de la paraula: salut física, salut mental, salut emocional i també espiritual, és a dir, tenir clar i sentir-se a gust amb el projecte vital propi.

I ara sí que passem a veure com avaluar la nostra salut:

Hem de tenir en compte que som animals mamífers i que vivim en relació a un medi ambient. Ens movem en un espai més o menys natural del que ens arriben diferents variables que ens condicionen. Les mes evidents són la meteorologia: fred, calor, humitat, sequedat i vent. Per tant, el primer que podem fer és observar com ens afecten: som fredolics, calorosos, el vent ens atabala, la humitat ens augmenta el dolor,... A vegades tant ens molesta el fred com la calor, o patim sequedat, però també acumulem humitat en forma d'edemes, sobrepès,...

Una altra cosa que podem observar és el nostre estat d'ànim que poder oscil·la en funció del temps que fa, però poder no. Tenim canvis d'humor sobtats i sense motiu? ens sentim agressius, deprimits o eufòrics? quan fa calor estem neguitosos o ens acovardeix el fred?,...

Una tercera cosa seria observar com és la nostra digestió. Dels aliments traiem la nostra energia vital que ens permet pensar, moure'ns, créixer, reproduir-nos, curar-nos,... Els nutrients que ingerim no ens serveixen de res si no tenim energia per a metabolitzar-los i aquesta energia, curiosament, l'obtenim també dels propis aliments. Per tant, si no fem una bona digestió, no absorbim els nutrients. De fet, menjar, però no pair, és doblement perjudicial perquè els aliments se'ns acumularan en forma de tòxics o brossa que ens obligaran a gastar més energia (que no estem obtenint amb el menjar) per a eliminar-los. El nostre balanç energètic serà negatiu i cada dia estarem més cansats, tindrem sobrepès, colesterol,...

També podem observar si hi ha malalties o malestars que es repeteixen amb certa periodicitat o de forma recurrent. Poder hi  ha alguna zona del cos que és especialment sensible a posar-se malalta o poder hi ha alguna estació de l'any que ens afecta més.

No ens oblidem del descans i l'activitat física. Tan important és no portar una vida sedentària com descansar bé per la nit. L'activitat física ha de ser regular i no abusiva. També és molt important que anem fent pauses mentre treballem o estudiem.

El descans per la nit és bàsic per a tenir un balanç d'energia vital positiu. Cal dormir les hores suficients descansant bé. Per aconseguir-ho calen uns bons hàbits abans d'anar a dormir, però a vegades cal complementar amb acupuntura i fitoteràpia perquè quan hi ha insomni, un mal funcionament de molts òrgans del cos hi pot estar implicat i no és fàcil solucionar-ho.

Finalment, però no menys important, em fixaria en l'estat conscient, és a dir, si visc en el present o visc preocupat pel futur i/o condicionat pel passat. Quan es viu sentint el present a cada moment ens adonem que la vida flueix, les coses se succeeixen una darrera l'altre de forma natural i no forçada. Una altra cosa que passa quan es viu estan present és que apreciem la bellesa de la vida, de les petites coses de cada dia que formen la nostra pròpia realitat. Ens sentim bé, equilibrats i amb força per poder afrontar el que ens arriba amb molta més serenitat i alegria.



En el següent quadre us dono unes indicacions bàsiques i senzilles per avaluar el vostre estat de salut i també algunes idees amb les que es pot actuar, però us recomano investigar en els principis de la Medicina Tradicional Xinesa (MTX).

COSES A OBSERVAR
COSES A FER














Climatologia
Quin element climàtic et molesta?
Fred
Calor
Humitat
Sequedat
Vent
Fred: Protegeix-te del fred, sobretot peus, panxa, lumbars i coll. Menja aliments ben cuinats, evita amanides i sucs. Pren infusions i utilitza a la cuina espècies com el gingebre, la cúrcuma, l’orenga, la farigola, el cardamom, la canyella,...

Calor: Protegeix-te el cap amb un barret a l’estiu. Utilitza teixits naturals i transpirables (cotó, lli, llana a l’hivern). Menja aliments frescos, més cuinats a l’hivern i menys a l’estiu (fruita, amanida), però evita els productes precuinats i els fregits i introdueix el sabor amarg a la teva dieta: verdura de fulla verda (espinac, col, bleda, carxofa, endívia, rúcula, escarola, berros, brócoli, ...), te verd i oli d’oliva verge extra. Evita els estimulants (cafè, xocolata, alcohol)

Humitat: has de millorar el sistema digestiu que està molt debilitat. Fes una dieta suau, molt variada, ben cuinada i fàcil d’assimilar. La fruita i les amanides, només les hauries de prendre quan realment et venen de gust i mai com a àpat principal. La fruita millor entre àpats. Utilitza espècies a la cuina, però que no siguin massa picants. Molt recomanable la pell seca dels crítics en infusions.

Sequedat: et falten líquids orgànics, però la millor manera d’obtenir-los és amb una dieta equilibrada, variada, fàcil de pair i d'absorbir. Pren molts caldos i infusions i també pots veure aigua de mar (informat bé de com es fa) Pregunta’t si t’alimentes prou bé per l’activitat física que fas. Fumes? poder és el moment de deixar-ho.

Vent: quan el vent molesta molt, segurament també pateixes amb el fred i/o la calor, la humitat o la sequedat. Mira les indicacions anteriors.
Tens canvis d’humor sobtats o et sents fàcilment agressiu? Revisa la gestió que fas de les teves emocions i el teu camí vital. Planteja’t alguna pràctica meditativa com el Txi Kung.

I en general, la nostra vivenda i zona de treball estan ben condicionats? Hi patim fred, calor o humitat?

Estat d’ànim
Depressió
Angoixa
Tristesa
Ansietat
Eufòria
Canvis d’humor sobtats i sense motiu
Agressivitat
Desconnexió amb el present
És bàsic saber connectar amb nosaltres mateixos, en com ens sentim, per poder reconèixer les nostres emocions i què ens passa.
Cal trobar l’equilibri entre pensaments, sensacions i emocions. Les pràctiques meditatives com el Txi Kung són bàsiques per a poder trobar-lo.
Per a una bona salut mental, no només cal combinar activitat física i mental, també cal endinsar-se en un mateix a través de la meditació o les pràctiques contemplatives.
Depressió, angoixa i tristesa s’associen a fred. Ansietat i eufòria a calor. L’agressivitat i els canvis d’humor a vent i calor.
















Digestió
Cremor d’estómac
Regurgitació àcida
Digestions lentes
Diarrea i /o restrenyiment
Gasos
Distensió abdominal
Mans i peus freds
Cansament, somnolència
Les normes bàsiques per a una bona alimentació són:
  • Evitar els aliments rics en sucre refinat: brioixeria, pastisseria, galetes, caramels, refrescos, ...) El Sucre es pot substituir per melasses de cereals, sucre integral de canya, mel crua, xarop d’arç,... 
  • Evitar l’excés de dolç.
  • Evitar els cereals refinats: arròs blanc, pasta refinada, pa blanc, farines blanques. Utilitzar els mateixos productes, però integrals i preferiblement el gra sencer i no processat com el pa o la pasta.
  • Evitar els làctics en persones adultes: prendre preferiblement làctics de cabra o ovella i no de vaca i en poca quantitat.
  • Menjar gluten de qualitat
  • Evitar els aliments amb molt greix: salses, fregits, carns vermelles, embotits, brioixeria,...
  • Utilitzar verdures de temporada molt variades, locals i de proximitat.
  • Evitar els mètodes de cocció fregits o cuinats forts. Utilitzar el vapor, planxa, bullit, saltejat, estofat, forn. Utilitzar poc oli per cuinar i millor amanir amb oli cru, oli d’oliva verge extra de la primera premsada en fred. 
  • Utilitzar mètodes de cocció adequats a l’estació i al nostre estat de salut (més calents a l’hivern o si som fredolics i més frescos quan fa calor o tenim calor acumulat al cos).
  • Evitar els extrems com el picant fort i no prendre un excés de begudes i menjar fred (gelats, aigua freda, iogurt,...)
  • Intentar no veure aigua en els àpats, millor entre hores i molt millor caldos i infusions.
  • Acostumar-se a no prendre habitualment postres, ni tan sols fruita que dificulta molt la digestió, la fruita millor fora dels àpats o cuinada.
Revisa en els apartats anteriors com t’afecten els canvis de temps i el teu estat d’ànim en relació a les digestions.



Malalties recurrents
Cal revisar els apartats anteriors perquè alguna cosa ens està desequilibrant el sistema immunològic. La nostra energia vital és baixa i emmalaltim fàcilment. Si la malaltia sempre és al mateix òrgan o zona del cos (infeccions d’orina, angines, ciàtica, càries, fractures,...) o emmalatiu massa sovint, us recomano que consulteu a un terapeuta per fer prevenció més enllà d’aquestes recomanacions generals.



Activitat física
Massa o massa poca?
Evita la vida sedentària, no cal practicar cap esport, només caminant ja podria ser suficient. Ves a la feina a peu o en transport públic, puja escales i quan tinguis temps lliure, surt a caminar a la natura.
Si practiques un esport escolta sempre el teu cos, no facis més del que el teu cos pot fer. Si fas algun excés, cuida el teu cos perquè es pugui recuperar: una bona alimentació i hidratació, no prenguis tòxics (alcohol, tabac, sucre blanc, medicaments,...) i descansa.



Descans
Pateixo insomni?
Dormo bé, però em llevo cansat?
Tinc son tot el dia?
Quantes hores dorms? Massa poques, moltes, però no descanses?
Recomanacions bàsiques:
  • 2 hores abans d’anar a dormir no utilitzis pantalles.
  • Ves a dormir amb la digestió feta i menja suau per sopar.
  • No practiquis esport abans d’anar a dormir i preferiblement tampoc quan el sol ja s’ha amagat. Si que pots practicar meditació o Txi Kung per a calmar el mental.
Si no te’n surts, demana ajuda a un terapeuta, tan important és menjar bé com dormir bé.


Estat conscient
Activitat/descans
Donar/rebre

Cal mantenir l’equilibri entre l’exterior (feina, esport, relacions socials, oci,...) i l’interior (sentir-se a gust amb un mateix i tenir clar el teu projecte vital)
També cal alternar activitat amb descans que significa dormir bé, però també saber fer pauses i saber gaudir del silenci.
Busca alguna pràctica contemplativa que et permeti saber més de com ets tu i saber estar amb tu mateix des de la solitud i el silenci. Busca-ho sobretot si tens por a la solitud.


Un cop ja hem fet la nostra avaluació, podem buscar ens els diferents hàbits de salut canvis que ens faran reconduir el nostre estat de salut. Des de casa nostra podem fer molt, sobretot en temes d'alimentació i pràctica conscient  a través del Txi Kung (Qi Gong). Tant la cuina com el Txi kung estan a l'abast de tothom i són dues eines molt potents que poden canviar totalment la nostra vida. Per descomptat, es pot recórrer a un terapeuta de MTX que a través de l'acupuntura, els suplements amb plantes xineses (fitoteràpia xinesa) i el massatge terapèutic, podrà ajudar-nos a superar  algunes malalties, fer molta prevenció i reduir, mitigar o endarrerir l'efecte de malalties cròniques o greus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.