dilluns, 7 d’octubre del 2019

Un cas concret en consulta, la menstruació

La menstruació és un fenomen natural que es va repetint cíclicament regulat per tot un seguit d'hormones en equilibri i canvi constant. La MTX considera normal que aparegui al voltant dels 14 anys i desaparegui cap als 49 (més menys 1 any) perquè els canvis vitals en la dona són cada 7 anys (i en els homes cada 8 anys) Són tan habituals les molèsties abans, durant i després de la regla que ho considerem normal, però la menstruació no hauria de ser dolorosa, ni provocar hemorràgies massa abundants, tampoc canvis d'humor, molèsties digestives, síndrome premenstrual o cicles irregulars, massa llargs o massa curts.

El motiu de la consulta quasi mai són les molèsties o desarranjaments de la regla, però quan pregunto sempre acaba sortint alguna cosa, moltes vegades força molesta, però totalment assumida, com si no hi hagués solució. Durant la menstruació es perd sang i per tant el cos pateix una baixada d'energia vital. És aconsellable adaptar el ritme i intensitat de l'activitat que fem a aquesta situació temporal i no fer anar el nostre cos massa forçat, però la regla no ens hauria d'impedir fer vida "normal" i no hauria de ser tan dolorosa com per haver de prendre medicació.

Les possibles alteracions ens indiquen vàries coses. Per exemple que ens falta energia vital i tenim un sistema digestiu poc eficient (no oblidem que el sistema digestiu ens proveeix d'energia vital o Qi) perquè perdem massa sang, el cicle és curt o els dies de pèrdua s'allarguen. Pèrdues massa abundants també podrien ser degudes a un excés de calor i segurament aniran acompanyades d'insomni, ansietat, cefalees,... També pot passar que ens falta sang perquè està estancada o tenim anèmia, llavors tant hi pot haver coàguls i dolor punyent com poc sagnat. També poden haver cicles llargs degut a un estancament general per depressió, tristesa, fred o per deficiència de sang. La síndrome premenstrual està directament relacionada amb un estancament d'energia al fetge i el dolor després de la menstruació amb una deficiència generalitzada de sang i energia vital (Qi).

Si us hi fixeu, totes les causes que he anat comentant no tenen res a veure amb ser dona. Senzillament quan el nostre organisme no funciona del tot bé i hem perdut l'equilibri energètic, apareixen símptomes i /o malalties i, en el cas de les dones, un fenomen fisiològic tan important com la menstruació, regulat per tants òrgans i sistemes (recordem que la visió orgànica de la MTX no és com la de la medicina occidental) com són el fetge, els ronyons, els òrgans ginecològics i totes les hormones que se'n deriven, es veu fàcilment afectat.

Amb la MTX es pot regular de manera senzilla reduint moltíssim les molèsties tan físiques com emocionals i millorant la salut en general, perquè disposarem de molta més energia vital que circularà per tot l'organisme facilitant l'equilibri yin yang. Es poden utilitzar vàries tècniques i teràpies, des de l'alimentació i el Txi Kung que hom pot practicar des de casa, a la fitoteràpia xinesa, l'acupuntura, la moxibustió i les ventoses.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.