dimarts, 19 de maig del 2020

El òrgans dels sentits i l'automassatge a la cara.

Moltes vegades començo les classes de Txi Kung amb un auto massatge a la cara que va resseguint els diferents òrgans dels sentits. Es fa un massatge suau als diferents òrgans (ulls, nas, llavis i orelles) i a alguns punts d'acupuntura que es troben a les celles, nas, front i galtes. També ens entretenim a fer saliva i enviar-la al Dan Tian- És una pràctica molt senzilla i molt útil.

En medicina tradicional xinesa (MTX) als òrgans dels sentits se'ls anomena orificis purs. La paraula xinesa és qiao que significa "obertura". Obertura cap a l'exterior per a saber què passa en el nostre entorn, però també revelar el que passa en el nostre interior. Els nostres òrgans (i les emocions amb les que es relacionen) estan vinculats d'una manera o una altra amb els diferents òrgans dels sentits. Aquesta relació és tant fisiològica com patològica. Una patologia concreta ens indica que algun òrgan no està funcionant correctament o que alguna emoció ens pertorba de manera especial.

La MTX també considera aquests orificis com a "purs". No és casual que es trobin en el lloc més elevat del cos humà, el cap, que correspon al nostre cel. Els òrgans dels sentits es nodreixen amb la part més pura de l'energia vital (Qi) que produeix el nostre organisme. 

El treball de l'auto massatge és un estímul directe cap als nostres òrgans perquè mobilitza l'energia desbloquejant els canals energètics que connecten amb els nostres òrgans i entranyes. A vegades, quan hi ha patologies com pot ser una otitis, conjuntivitis, mal de cap, ... aquest massatge també ens ajudarà a reduir els símptomes. Tampoc podem oblidar que si desbloquegem la circulació de l'energia (Qi) en el cap i aclarim els òrgans dels sentits, també aclarirem la ment i els seus pensaments disminuint la pesadesa mental i augmentant la rapidesa del pensament.

Els òrgans dels sentits en la MTX són:
  • ulls
  • orelles
  • nas
  • boca (llavis, paladar, dents, genives i llengua)
  • coll
La pell en MTX no es considera òrgan del sentit sinó part del sistema Pulmó/Budell gros de l'element Metall, però en l'auto massatge també es treballa la sensibilitat en la pell.

Recordem també quins són els òrgans principals i la seva relació amb les emocions i els òrgans dels sentits:
  • Cor/Budell prim - eufòria i ansietat, estat conscient - llengua (la parla) i ulls
  • Melsa/estómac - preocupació - boca: llavis, paladar , dents, genives i llengua)
  • Pulmó/Budell gros - tristesa - nas
  • Ronyó/Veixiga orina - por - orelles
  • Fetge/Vesícula Biliar - ràbia i frustració - ulls i orelles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.