dimarts, 14 de juny del 2022

La medicina holística i la consciència.

L'acupuntura ja és força coneguda per a reduir i prevenir el dolor, però encara pocs saben que la podem utilitzar per a qualsevol patologia. La Medicina Tradicional Xinesa (MTX) és una ciència mèdica i com passa en qualsevol medicina, en algunes coses és més efectiva que en d'altres.

Però també observem que en un mateix quadre simptomàtic, l'acupuntura és molt més eficaç i ràpida en algunes persones que no pas en altres. Penso que això és degut a la causa del desequilibri que patim, però també, i no menys important, la predisposició de cada persona a resoldre el seu benestar i cultivar la seva salut.
 
Cada vegada veig més clara la frase "allà on va el teu pensament, hi va la teva energia" . Voler és poder, per tant, l'actitud és fonamental per a la resolució dels problemes, també els de salut. Però no podem oblidar ni menystenir la causa del desequilibri. Recordem també la frase "no hi ha malalties, sinó malalts". En la MTX les malalties són símptomes del que li està passant a aquella persona. Una mateixa malaltia pot tenir causes diferents. El desequilibri intern que provoca els símptomes o malalties que veiem els anomenem síndrome. La malaltia i la simptomatologia són la manifestació del desequilibri. Aquest desequilibri té una causa que és l'arrel del problema, el síndrome (o síndromes perquè poden ser varis simultàniament)
 
Els síndromes afecten a òrgans concrets i poden ser més o menys profunds perquè es poden manifestar a la superfície del cos (pell, mucoses) o en més profunditat (músculs, articulacions, nervis, sistema circulatori, òrgans, ossos). La manifestació serà física, però també emocional i a nivell del nostre estat conscient (des de la manca de concentració fins a les malalties neurodegeneratives) Quan fem MTX treballem en totes les esferes i nivells de l'organisme. És per això que es tracta d'una medicina holística.
 
Posaré un exemple, l'element terra és el del sistema digestiu. Inclou melsa, pàncrees i estómac que tenen la funció de transformar i transportar els aliments, però dins de la seva àrea d'acció també hi trobem la salut de la musculatura i de la capacitat mental: raonar, recordar i pensar amb lògica. En quant a qualitats essencials, la solidaritat, la compassió i el saber donar i rebre estan directament relacionades amb aquest element, la terra que ens proveeix d'aliments i que, com pensen els indis americans, només és un préstec de la Natura.
 
Per tant, quan punxem un punt de terra no només actuem sobre el sistema digestiu, també regulem el mental, ajudem a reduir preocupacions i insomni, millorem l'atenció i concentració en el treball intel·lectual, ajudem al cos a eliminar líquids, gasos i toxines i a nodrir la sang i millorar la seva circulació.
 

Així doncs, es fa evident la importància de la consciència en tot el que fem, tant per a la persona que no es troba bé com per a l'acupuntor. Un haurà d'entendre i acceptar la relació que hi ha entre totes les coses: com mengem, com descansem, com ens movem, l'autoconeixement i com ens relacionem. L'altre, l'acupuntor o terapeuta, haurà de posar tots els seus sentits en allò que està fent intentant copsar tot el que està passant dins i fora de la persona que té al davant, però mai fent suposicions, senzillament amb el que veu, sent, olora i palpa i amb el que li explica i com li explica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.