dijous, 26 de maig del 2016

La prevenció de les lesions i patologies tendinomusculars

La salut dels tendons i articulacions dependrà d’una correcta nutrició, és a dir, com més nutrients arribin a aquests teixits, més elasticitat, gruix i flexibilitat hi haurà. Una correcta nutrició dependrà lògicament d’una correcta alimentació que ha de ser variada, natural, de temporada i com més de proximitat, millor. Però si l’organisme no funciona al 100%, pot passar que el que mengem no s’absorbeixi o que el que absorbim, no arribi en suficient quantitat a les articulacions i musculatura per a nodrir-la i regenerar-la. Bàsicament hi ha tres situacions en que això pot passar:


-      Sistema digestiu debilitat que no permet la transformació i transport dels aliments. Donarà distensió abdominal, digestions pesades i lentes, flatulència, femta solta, diarrea, intoleràncies alimentàries, edemes, blaus, pensament obsessiu, cansament, dificultat per al raonament,…i contractures, rampes, sensació de suro als músculs, formigueig, debilitat muscular …

-   Fetge congestionat o debilitat amb dificultat per a desintoxicar la sang, el fetge és el gran filtre del nostre organisme, i nodrir-la d’enzims, vitamines i minerals necessaris per a la contracció, relaxació i nutrició tendinomuscular. Els símptomes seran tensió i dolor articular, contractures musculars, formigueig, rampes,… però també poden haver marejos, sospirs, opressió al pit, vertigens, irritabilitat, insomni, somnis abundants, sorolls a l’orella, cara i ulls vermells o sagnat del nas.

-  Manca de líquids orgànics que debilitaran les articulacions provocant assecament, dolor, trencaments… i pèrdua de pes, pell i cabell sec, calor en mans i peus, suor nocturn.

La prevenció en cadascun dels tres casos, que es poden donar simultàniament o per separat, passarà per una alimentació sana, variada i equilibrada, per la pràctica del Txi Kung, un bon descans i per l’exercici regular, però també pot ser necessària la fitoteràpia xinesa i l’acupuntura per ajudar al nostre cos a recuperar l’equilibri energètic, el correcte funcionament dels diferents òrgans i les seves respectives àrees funcionals.

A la cistella de la compra caldrà posar-hi en abundància verdura, especialment la de fulla verda rica en magnesi, potassi i calci (el brócoli, per exemple, és molt ric en calci). De les llavors (sèsam, lli, chia, carbassa...) obtindrem, omega 3 i 6, calci, zenc i altres vitamines i minerals necessaris per als processos enzimàtics que reparen i mantenen els teixits del cos, però també participen en les reaccions catabòliques (producció d’energia, contracció muscular, ...)  La proteïna vegetal ens aportarà aminoàcids sense acidificar-nos i de la proteïna animal, millor consumir peix que no pas carn en abundància. El peix i l’aigua de mar (que es pot beure diluïda) ens nodreixen els líquids orgànics. Les algues, la verdura del mar, ens remineralitzen i ens ajuden a eliminar tòxics.  No cal oblidar els diferents sabors (àcid, amarg, dolç, picant i salat) que han d’estar presents en quantitats moderades i proporcionals. L’àcid, per exemple, és astringent i recull els líquids orgànics cap a l’interior; l’amarg, ens ajuda a desintoxicar i depurar (més informació a Consells pràctics de primavera)

Caldrà evitar estimulants (cafè, alcohol) i tòxics com el tabac, drogues i medicaments que ens congestionen el fetge i ens assequen. També hauríem d’eliminar de la nostra dieta farines i sucres refinats i aliments precuinats o industrialitzats (carn processada, brioixeria, menjar preparat,...)

El Txi Kung és una eina potent per a la prevenció de les lesions tendinomusculars. Amb la pràctica constant aconseguim augmentar el nostre Qi (energia) i fer-lo circular equilibradament aconseguint que arribi a totes les cèl·lules del cos evitant estancaments de sang i mancances nutricionals, perquè quan el Qi es mou, es mouen la sang i els líquids orgànics i els 5 òrgans emuntoris, budell gros, pell, pulmons, fetge i ronyons, encarregats de netejar i drenar cap a l’exterior tot el que no serveix, funcionen a ple rendiment. El moviment suau nodreix i no esgota.

El fetge facilita el moviment lliure del Qi pel nostre organisme, és per això que es diu que el fetge estima la llibertat, donant-nos coratge, però també flexibilitat i adaptabilitat (articular i mental). Fer exercici a l’aire lliure, en mig de la natura, descongestiona el fetge i el tonifica, però ha de ser un exercici en concordança amb les nostres capacitats i estat de salut.

En casos de carències, malalties o debilitat constitucional, ens podem ajudar puntualment amb suplementació ortomolecular o introduint superaliments a la nostra dieta. Els superaliments ens aportaran proteïnes i minerals com el calci (Ca), ferro (Fe) i magnesi (Mg), però també caldrà tenir un aport suficient de potassi (K), sofre orgànic (MSM), altres oligoelements i molècules com l’àcid hialurònic, la glucosamina i la condroitina.


En cas de patir dolor trobem diverses plantes i substàncies naturals que s’estan demostrant efectives contra el dolor: harpagofito per al dolor muscular i articular, cúrcuma i boswelia en malalties reumàtiques, artritis, ... i àcids grassos omega 3 (EPA) per al dolor local i omega 3 (DHA) per a la inflamació sistèmica (especialment cervell i retina)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.