dimarts, 8 de maig del 2018

Un cas concret: l'hipotiroïdisme.

Avui per parlar d'hipotiroïdisme em referiré a dos casos concrets. Els dos són d'hipotiroïdisme, però quan em van venir a veure, un feia anys que prenia medicació (eutirox), mentre que l'altre, tot just acabaven de diagnosticar-li i encara no prenia medicació perquè era molt incipient. Les recomanacions que els hi vaig fer van ser molt diferents, tant pel que fa a la dieta com a la suplementació amb fórmules xineses. Això és degut a que, com sempre expliquem en Medicina Tradicional Xinesa. els símptomes o malalties són només una manifestació del desequilibri energètic que pateix la persona. Per tant, una mateixa malaltia o símptoma (tos, dolor, asma, hipotiroïdisme,..) pot tenir causes orgàniques molt diferents.

En el primer cas, aquesta persona patia d'esgotament constant, bronquitis repetitives i mal d'esquena quan fa fred i al·lèrgies amb rinitis intensa a la primavera. Després de 9 mesos de recomanacions, aquest darrer hivern i primavera han estat els primers des de fa molt temps sense grans molèsties i ni una bronquitis. Aquesta persona em deia que, per primera vegada a la seva vida, havia pogut gaudir de l'hivern malgrat el fred i les nevades, més intens que el de Barcelona perquè viu en un lloc muntanyós, lluny del mar. Però poc temps després d'iniciar el tractament, la seva gran sorpresa va ser que els resultats de la TSH van millorar i el seu metge li va poder reduir la dosis d'eutirox. En aquest cas la dieta energètica i la fórmula xinesa que li vaig recomanar anava dirigida a escalfar a aquesta persona ja que la seva avaluació m'indicava una buidesa de yang considerable (fred intern). La meva recomanació en quant a l'alimentació va ser d'aliments de naturalesa tèbia, calenta o neutre i evitar aliments freds, frescos i crus (amanides, fruita crua, aigua freda,...)

En el segon cas, es tractava d'una persona de més de 65 anys que patia diferents símptomes (colesterol, problemes digestius, molt cansament, suor nocturn, ansietat, insomni, angoixa) i a qui acabaven de detectar l'inici d'un hipotiroïdisme. En aquest cas el desequilibri estava entre el Yin i el Yang, habitual per l'edat, acompanyat de manca d'energia vital i de sang. Les meves recomanacions van ser una fórmula de plantes xineses totalment diferent a l'anterior i una dieta energètica nutritiva, que tonifiquessin ronyons i melsa, però que a la vegada, refresquessin l'excés de calor en la part alta del cos. En uns quatre mesos, les analítiques van sortir correctes, tant pel que fa a colesterol com a tiroides i es va poder evitar la medicació. L'insomni, l'angoixa i l'ansietat va anar desapareixent tot i que actualment cal seguir treballant el sistema digestiu (melsa i estómac) i el fetge perquè l'energia vital (Qi) continua baixa. Jo ho atribueixo a l'edat, però també a una situació d'estrés provocada per una gestió emocional poc eficient que tensa en gran mesura el fetge (preocupacions, frustració i ràbia, incertesa...)

Com podeu veure, els dos casos són ben diferents i tot i que a vegades la solució no pot ser total, es pot millorar molt, disminuir medicació i efectes secundaris o evitar que les malalties avancin i es facin més greus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.