dimarts, 5 de juny del 2018

Els problemes digestius

A la nostra societat els problemes digestius són a l'ordre del dia. Es poden presentar de forma diversa:
gasos i distensió abdominal, diarrea i/o restrenyiment, intoleràncies alimentàries i al·lèrgies, digestions lentes i pesades, cremor d'estómac, regurgitació àcida, vòmits i nàusees,..., i quasi sempre suposaran cansament, sobrepès, pensament obsessiu o recurrent, pesadesa muscular i pensament emboirat.

Quan una persona arriba a la meva consulta, el síndrome o síndromes que presenta (segons la MTX) poden ser diversos, però en la inmensa majoria dels casos van acompanyats d'una debilitat digestiva. Hem de tenir present que el sistema digestiu és l'encarregat de la transformació i transport dels aliments, és a dir, converteix els aliments en l'energia vital que serà transportada a totes i cada una de les cèl·lules i teixits del nostre organisme per poder portar a terme les diferents funcions orgàniques i mantenir-nos en vida. Per tant, com més bé funcioni el sistema digestiu, més energia vital tindrem i més sans estarem. També ens guarirem més ràpid o podrem endarrerir l'evolució de les malalties cròniques i degeneratives.

Des de la fitoteràpia xinesa i l'acupuntura es pot millorar el sistema digestiu, però com és lògic pensar, és fonamental i limitant l'alimentació que seguim. No puc recomanar una dieta que sigui la bona i correcte per a tothom perquè cada persona té un estat físic concret (des de la MTX seria més correcte dir "estat energètic" ) i, per tant, segons la naturalesa energètica de cada aliment, el seu sabor i la manera de cuinar-lo, haurem d'escollir el que més li convé, però si que es poden donar unes recomanacions bàsiques que si les seguim, millorarem molt la nostra salut digestiva i de rebot, la nostra energia vital  (Qi):

- Seguir una dieta molt variada on, a més amés de la proteïna i hidrats de carboni que necessitem, hi hagi molta verdura.
- Menjar productes frescos de temporada i de proximitat que incloguin tot tipus de verdura (d'arrel, de fulla verda, de fruit que creix arran de terra,...), llegum i fruita (fruita fresca de temporada o cuinada, fruita seca i fruits secs)
- Menjar llavors com el sèsam (triturat i torrat), les pipes de carbassa, el lli, la chia,..
- Evitar els productes industrialitzats, com la rebosteria, i els precuinats o congelats.
- Evitar el sucre i la farina refinades. Apostar sempre pels productes integrals i els cereals en gra (arròs, mill, fajol, quinoa, ordi,..)
- Evitar els edulcorants. Per molt natural que sigui el seu orígen, quan ens arriben són productes de síntesis (l'esteviol de l'estèvia, la fructosa que no prové de la fruita,...) o el xylitol, l'aspartam, la sacarina,...
- Evitar l'alcohol, el cafè, el te negre i la xocolata perquè són estimulants i de naturalesa energètica molt calenta.
- Evitar els làctics perquè són un dels principals formadors d'humitat que és com en MTX s'anomena tot allò que provoca diarrees, mucositats, cel·lulitis, dolor muscular i articular estacional, pedres al ronyó, fòbies, càndides,...

La manera de cuinar i l'elecció dels sabors també és fonamental. Cal no abusar dels extrems com el picant fort o la barbacoa i fregits que seria massa calent, o els productes crus i freds (amanida, fruita, gelats) que són massa freds. Alhora de triar el que menjarem hem de ser capaços de sentir el nostre cos física i emocionalment i poder decidir què ens anirà millor. Si tenim fred intern, ens falta energia i vitalitat, ens costa fer la digestió o estem deprimits o apàtics,... serà millor que mengem coses fàcils de digerir i que ens escalfin, de sabors suaus, i evitarem les amanides i la fruita crua (millor al forn o en compota, per exemple). En canvi, si ens sentim acalorats, enfadats, eufòrics o tenim cremor d'estómac, mal de cap, insomni, ,,, escollirem aliments frescos i de cuina suau que ens refresquin i a la vegada ens relaxin (el gust amarg fa marxar la calor)

A vegades el nostre estat energètic és complex (calor i fred alhora) i llavors ens caldran les recomanacions d'un terapeuta, però és important que ens acostumem a escoltar el nostre cos i a saber reconèixer com ens sentim tant física com mental i emocionalment.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquí pots fer el teu comentari que serà revisat abans de ser publicat. Gràcies per participar.